Mariel van der Zee van tienjarig Perzee Printz

In bedrijf
Afbeelding

ZAKELIJK - Op 1 januari 2024 vierde textieldrukkerij en transfer-leverancier PerZee PrintZ in Sneek haar tienjarige bestaan. Terugkijkend kan directeur-eigenaar Mariel van der Zee, Sneker tot op het bot, maar tot één conclusie komen: “Dit is de beste beslissing van mijn leven geweest.” Een kijkje achter de schermen bij en met ‘duizendpoot’ Mariel van der Zee.

Mariel van der Zee, bouwjaar 1975, is ontwerper, salesman, marketeer, drukker, groothandelaar, duvelstoejager, boekhou- der, gezelligheidsdier, watersporter, partner van Ingrid Floor, vader van twee dochters (Philein van 14 en Milon van 12 jaar) en bovenal Sneker.

De beste beslissing die ik in mijn leven heb gemaakt

Groningen in de eredivisie
Geboren op Singel 9 in Sneek, zoon van Annelies en Tjeerd van der Zee en broer van Joosefien, deed hij na de basisschool de Sint Jozef Mavo, een jaartje Retail Management aan het Baarda College, vervolgde met de kopklas aan het Grafisch Lyceum en de Opleiding Mode en Kleding in Groningen. “Toegegeven, dat had ook allemaal in Sneek gekund,” licht hij breed glimlachend zijn keuze toe, “maar zeg nu zelf, voor een stu- dent in de bloei van zijn leven is Groningen wel de eredivisie.”

In de textiel
“Voor de liefde heb ik na de opleiding Mode en Kleding het Noorden verwisseld voor Utrecht, waar ik bij Esprit aan de slag kon. Dat heb ik een paar jaar gedaan. Via een uitzendbureau ben ik in de wereld van de transfers terecht gekomen. Transfers zijn afbeeldingen, naamblokken, nummers en dergelijke die je per drukpers over kan zet- ten op textiel. Na vijf jaar in Utrecht te heb- ben gewerkt verhuisde het bedrijf na over- name naar Almere. Ondertussen was mijn relatie op de klippen gelopen en verhuisde ik met veel plezier terug naar Sneek, waar ik vertegenwoordiger Noord-Nederland werd. Na een tweede overname zag ik er geen heil meer in en begon ik met een oud-klant een eigen bedrijf in Volendam. Helaas kwamen er na zeven jaren wat scheuren in de relatie en hebben we er een punt achter gezet.”

Niet meer afhankelijk van anderen
“Op 1 januari 2014 wilde ik niet langer van andermans grillen afhankelijk zijn en ben ik op de zolder van mijn woning aan het Watertorenpark in Sneek voor mijzelf be gonnen en PerZee PrintZ werd geboren. De credits voor de bedrijfsnaam gaan overigens naar mijn partner Ingrid. Uit een creatieve draai mijn achternaam, per se en (druk)pers in naar voren kwam. Ik boerde als ‘eenpitter’ lekker met de verkoop van transfers, zodat ik twee jaar later kon verkassen naar de Almastraat 14, tegenover de RSG, waar PerZee PrintZ anno 2024 nog steeds actief is.

Doordat ik de toko in mijn eentje run - ik wil geen personeel - heb ik een hele lage overhead. De meeste orders, klein of groot, verwerk ik met mijn eigen machines. Maar in hele drukke periodes kan ik gebruik maken van drie servicepunten waar ik al twintig jaar mee samenwerk, zodat PerZee PrintZ elke order binnen vijf werkdagen af kan leveren.”

Nieuw concept uitrollen
“Dat liep tot 2020 top. Totdat corona roet in het eten gooide. Die periode heb ik gebruikt om eens goed na te denken over de toe- komst. Ik deed al zaken met verschillende horecagelegenheden in Sneek, maar door ze het hele kledingpakket, inclusief bedruk- king, logo, et cetera aan te bieden, creëer je een andere relatie, dacht ik met ze mee. En dat, niet onbelangrijk, tegen groothandels- prijzen. Ik creëer dus voor mijn klanten een totaalconcept.

En dat leidt ook weer tot nieuwe initiatieven. Zoals bijvoorbeeld met Angela Brandsma van ‘Angela Sails’, die ik met kleding sponsor. We zijn bezig met de opstart van een nieuw ‘spin-off’ bedrijf genaamd ‘Sea Brands’ (Van der Zee - Brandsma). We zetten met zijn tweeën wereldwijd een ‘no-label’ concept in de markt. Dat wil zeggen dat we de gewenste kleding, zonder merk of logo kunnen aan- bieden. Er kan zodoende door de afnemer bepaald worden welk merk of label van zijn keuze in én op de kleding wordt aange- bracht. Bijvoorbeeld de naam van de boot of een watersport gerelateerd bedrijf. Dat is leuk, zorgt voor reuring en is goed voor de business.”

Ik ga met heel veel plezier en vol vertrouwen ga ik dan ook de volgende tien jaar in

Gemakkelijk schakelen
“Bovendien ben ik iemand die snel en gemakkelijk schakelt. Als het echt druk is gaan de oogkleppen op en is het honderd procent ‘ellebogenstoom’. Op rustige momenten doe ik de telefoontjes, offertes, artwork, zet ik ideeën voor de nieuwe website op papier, verstuur ik mijn facturen en ga zo maar door. Ook op vakanties, we werken hard dus moet je ook regelmatig de batterij opladen, is het voor mij geen probleem om naadloos te schakelen tussen privé en zakelijk.

Dat werkt voor mij. Ik ben geen manager die personeel wil aansturen door boos op ze te worden als ze iets fout doen. Ik hou van mijn vrijheid. Als het mooi weer is ga ik ’s morgens in de hoogste versnelling, zodat ik ’s middags om drie uur nog even een rondje Sneekermeer kan doen. Daar geniet ik van. En dat doe ik als ‘eenpitter’ nu al tien jaar.

“Met heel veel plezier en vol vertrouwen ga ik dan ook de volgende tien jaar in!”

Tekst en beeld: Wim Walda

Afbeelding