Uit Empatec stappen is een dure grap voor Súdwest-Fryslân: zeker 52 miljoen euro

In bedrijf
Foto: Henk van der Veer
Foto: Henk van der Veer

SUDWEST-FRYSLAN - Het kost de gemeente Súdwest-Fryslân minstens 52 miljoen euro om uit sociale werkvoorziener Empatec te stappen. Dat wordt te duur en daarom wordt ingezet op meer transparantie van de organisatie en bedrijfsvoering.

Uit Empatec stappen was een van de opties in een rapport. Dat rapport is gemaakt na de raadsenquête die de raad in 2021 deed naar de relatie tussen de gemeente en de werkvoorziener, ook om inzicht te krijgen in alle afspraken die er zijn gemaakt.

Een van de aanbevelingen was om als gemeente een eigen sociale werkvoorziener op te zetten en uit Empatec te stappen. Ambtenaren hebben de consequenties onderzocht en komen tot de conclusie dat het op zijn minst 52 miljoen euro moet kosten.
 
Dat is de reden dat Súdwest-Fryslân nu meegaat met de drie andere gemeenten die participeren in Empatec: Harlingen, Waadhoeke en De Fryske Marren.

‘52 miljoen euro is verschrikkelijk veel geld’, zegt PvdA-raadslid Johan Feenstra. ‘Geld dat we niet hebben, dan schrijven we rode cijfers. Willen we dat eigenlijk wel?’ De aansturing moet dan echt beter, vindt Feenstra.
 
Ook zijn collega van Nieuw Sociaal, Pieter Greidanus, ziet daar verbeterpunten. ‘De keuze is nu gemaakt om mee te gaan met de drie andere gemeenten. We hebben de neuzen dezelfde kant op, nu moeten we ook verder gaan.’
 
Wethouder Marianne Poelman ziet dat ook als de belangrijkste opgave: ‘We moeten grip en sturing krijgen op Empatec. De controle moet beter. Nu gaan we werken aan de inhoud en de samenwerking met de anderen. Dat moet rust geven. Met name voor de mensen die er werken.’
 
Bron: Omrop Fryslân