Volleybalvereniging COVOS Easterein: ‘’We hebben de ambitie om opnieuw de bekerfinale te halen’’

grootsneek
Afbeelding

Het Dames 1 team van volleybalvereniging COVOS in Easterein staat eerste in de promotieklasse. De dames trainen fanatiek onder leiding van coach/trainer Karst Tamminga. GrootSneek bezocht COVOS en was onder de indruk van de bruisende vereniging die verder reikt dan alleen Easterein. “De sfeer is hier top.

Sporthal ‘De Greidhoeke’ in Easterein ligt in het hart van het dorp. Het is er een komen en gaan van jonge sporters van volleybalvereniging COVOS of de naastgelegen voetbalclub SDS. Voordat de training van het Dames 1 team van start gaat, vertellen Sigrid Wispelwey, Jildou de Boer, Elma Breeuwsma en Inez de Jong over het reilen en zeilen in hun team.

‘WIJ’-GEVOEL

“Ik speel al vanaf mijn zesde jaar bij COVOS”, vertelt Sigrid. “Dat is nu inmiddels vijftien jaar.” “Ik ook,” zegt Jildou, “en ik zit nu vijf jaar bij het eerste team.” Elma: “Ik heb eerst bij VC Sneek gespeeld, en ben nu zo’n zeven jaar bij COVOS.” “Ik heb eerst ook ergens anders gespeeld”, zegt Inez. “Bij de ‘Swette Switters’ in Scharnegoutum.” De dames zijn het volledig eens als het over de sfeer gaat binnen COVOS. “De gezelligheid staat hier bovenaan”, vetelt Sigrid. “Iedereen komt hier uit de buurt en kent elkaar. Uit de buurt betekent Easterein, Wommels, Itens, Reahûs en Sneek. Daar kom ik zelf vandaan.” “Onze club is té leuk”, vult Jildou aan. “Er zijn maar liefst tien damesteams en dus is er veel diversiteit. We zijn echt een grote dorpsclub, waar veel moge[1]lijkheden zijn. Dames 2 en Dames 3 staan net als wij bovenaan, die doen het ook heel goed.” “Het ‘wij’-gevoel is hier groot”, meent Elma. “We trainen twee keer per week hard en spelen onze wedstrijden meestal op zaterdag, soms op vrijdagavond. We laten niet echt wat voor onze sport, maar gaan de avond voor een wedstrijd niet op stap.” Sigrid: “Ja, daar houden we inderdaad wel rekening mee.”

KOPPOSITIE

Binnen het Dames 1 team lopen de leeftijden nogal uiteen. Zo is de oudste speler 36 jaar en de jongste zeventien. Maar allemaal hebben ze de spirit om de koppositie te houden. Elma: “Daarvoor moeten we Joure en Marknesse verslaan. Dat zijn de twee teams waar wij het tegen moeten doen. Vorig jaar stonden we in de bekerfinale, die we helaas niet wonnen. Maar het meedoen en het verslag daarna in GrootSneek smaakte absoluut naar meer.” Trainer/coach Karst Tamminga start met de training van Dames 1 en belooft in de pauze zijn visie op het team te vertellen. Dat geeft ons de mogelijkheid om met de bestuursleden Anke Marije Pompstra (secretariaat) en Geartsje Rispens-Klaversma (penningmeester) om tafel te gaan. Maaike de Swart (ledenadministratie) kon er vanavond niet bij zijn.

MET ZIJN ALLEN

“Ik heb altijd gevolleybald bij de club, maar toen ik kinderen kreeg was het moeilijk te combineren. Nu ben ik voor het vierde seizoen actief in het bestuur”, vertelt Anke Marije. Geartsje: “Ik speel sinds 2013 bij de club, normaal gesproken speel ik recreatief, en ik ben zo’n vijf jaar actief in het bestuur.” Anke Marije: “Het is een club waar we het echt met zijn allen doen. De ledenvergadering onlangs bevestigde dat maar weer eens. We zijn maar met drie van de vijf bestuursleden momenteel; er zijn nog twee onvervulde vacatures. We zijn onder andere op zoek naar een voorzitter. Aanwas van vrijwilligers en bestuursleden is lastig, dus mocht iemand zich geroepen voelen... Maar alle drie pakken we de extra taken erbij zonder mopperen.” ‘’Maar alle taken er omheen voelen soms weleens als een tweede baan. We roeien met de riemen die we hebben”, verzucht Geartsje. “Ons ledenaantal is 209 op dit moment, we hebben niet te klagen. Hiervan zijn er negentig jeugdleden en CMV, Cool Moves Volleybal-leden.”

FLINKE PUZZEL

Binnen de club is er genoeg aanwas en is er ook geïnvesteerd in de jeugd. De damesteams gaan goed; bij de heren is het problematischer. Anke Marije: “Daarvoor krijgen we moeilijker nieuwe leden. Afgelopen zomer hebben een aantal heren van de TC, de Technische Commissie, geholpen door nieuwe herenleden te werven. Dit gebeurde tijdens potjes volleybal op een nieuw aangelegd beachvolleybalveld bij iemand op de boerderij.” ‘’Maar actief werven we niet”, zegt Geartsje. Anke Marije vult aan: “Als we het over trainers hebben, dan is de jeugd weer moeilijker. We willen graag dat alle jeugdteams twee keer per week trainen.” Geartsje: “Alle trainers kunnen we gelukkig een onkostenvergoeding aanbieden. Soms zijn er ook wel meiden die de CMV helpen. Het trainersrooster rond krijgen is iedere keer weer een flinke puzzel voor de TC.”

MOOIE MENGELING

Inmiddels meldt trainer/coach Karst Tamminga zich bij ons. Hij traint nu voor het derde jaar Dames 1 en zoveel mogelijk ook Dames 2. “Ik ben al twintig jaar bij de club”, vertelt hij. “Altijd in Heren 1 gespeeld, maar daar zeven jaar geleden mee gestopt vanwege een blessure. We zijn goed op dreef met Dames 1, en zoals jullie kunnen zien zijn we zeer fanatiek; alle facetten van het volleybal komen aan bod. We trainen veel wedstrijdsituaties, pass en opslag en aanvalspatronen. Zo creëren we een goede mix en halen we stabiliteit uit alle facetten. Het team is een mooie mengeling van jong talent en meer ervaren spelers; een aantal van hen heb ik eerder in de jeugd getraind, wat ik erg leuk vind. De sfeer is goed, maar dat komt natuurlijk ook doordat de resultaten goed zijn. We hebben zeker de ambitie om opnieuw de bekerfinale te halen, want dat was absoluut een hoogtepunt. Maar ik zou vooral graag willen dat het team een stapje hoger zet – net als D2 overigens - want daar zijn ze aan toe. Wat ook helpt is dat Janieke Popma D1 is komen versterken, daar zijn we erg blij mee. Zij heeft eredivisie-ervaring en dat scheelt natuurlijk, anderen kunnen daarvan leren.”

Tekst: Amanda de Vries
Foto’s: Romy Postma