Werk in uitvoering

0

Sneek- Dat aannemers, timmerlieden, elektriciens, metselaar het momenteel weer ontzettend druk hebben is bekend. Het is een open deur of een open kozijn intrappen. Zoals aan de Dr.Boumaweg in Sneek, waar bouwvakkers druk bezig zijn om nieuwe kozijnen te plaatsen. Een telescoopkraan is hierbij onontbeerlijk en levert ook nog eens een fraai plaatje op met een strakblauwe novemberlucht.

Ondertussen wordt de roep om echte vaklieden steeds luider in de branche. De bouwsector heeft de komende vier jaar veertienduizend nieuwe gespecialiseerde arbeidskrachten nodig. Opleidingen voor bijvoorbeeld betonreparatie of het leggen van vloeren kunnen bij lange na niet aan die vraag voldoen.

Jaarlijks leveren regionale opleidingscentra (ROC’s) nog geen vijfhonderd van deze vaklieden af, waarschuwt brancheorganisatie AFNL-NOA.

Het grootste probleem is een tekort aan leerlingen. Tijdens de crisis daalde het aantal scholieren dat voor de bouw koos. Door de aantrekkende woningmarkt groeien grotere opleidingen inmiddels weer, maar onderwijsrichtingen voor ‘ambachtelijk’ werk blijven krimpen. AFNL-NOA pleit voor een andere aanpak. Zo zouden kleinere opleidingen bepaalde vakken samen kunnen geven en examineren. Daarvoor moet er wel flexibeler worden omgesprongen met kwalificatie-eisen.

Ook moeten bouwbedrijven meer te zeggen krijgen over het beleid dat ROC’s voeren over ‘hun’ beroepsopleidingen, vindt de belangenvereniging.

Foto’s Henk van der Veer

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend