Column: Gaat de Rente omhoog?

0

Ja. Klaas Knot, directeur van De Nederlandse Bank (DNB) wil dat heel graag. Meneer Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) liever niet. Maar in december stopt het opkoopprogramma dan toch en heeft Knot z’n zin.

Draghi koopt dus nog tot eind dit jaar staatsleningen en obligaties op, vooral van Zuid Europese landen, waaronder Italië, zijn vaderland.

Knot vindt die Italiaanse obligaties niet de beste investering, zeker niet nu Italië de ‘Feestcommissie’ als regering heeft gekregen. Die regering wil onder andere dat de 250 miljard Euro wordt kwijtgescholden, die Draghi aan Italiaanse staatsleningen heeft opgekocht. Hun staatschuld is nu ruim 130 procent van het nationale Italiaanse inkomen en wordt dan overigens maar een paar procent lager.

Voor Nederland is dat percentage ongeveer 62 procent, nog altijd boven de Euronorm van zestig procent, maar een stuk beter.

Minder geld

Nu het opkoopprogramma ophoudt betekent dat er minder geld in omloop komt, althans in theorie vooraleerst. Minder geld en toch een grote vraag naar geld betekent nu eenmaal dat de prijs van geld- de rente – omhoog gaat. Zo eenvoudig is’t.

Het wordt ook tijd dat de rente omhoog gaat. Wie spaart weet wat er bedoeld wordt.

Maar ook omdat de rente nu al lange tijd extreem laag is, wordt het tijd dat die gaat stijgen. De economie floreert én de woningprijzen gaan omhoog onder andere door de lage rente en natuurlijk het krappe aanbod.

Starterskans

Immers, iedereen leent nu voor een woning op annuïteitenbasis, ofwel betaald dertig jaar lang een vast bedrag per maand aan rente en aflossing. Met die lage rente, kun je meer lenen. Met een hogere rente kun je minder lenen met als gevolg dat de woningprijzen dalen, of in ieder geval stabiliseren. Krijgt de startende woningkoper misschien ook weer een kans.

Bonne van der Valk

Makelaar Taxateur RMT Ares Makelaardij

Lemmerweg 22, 8607 BZ Sneek

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend