Jubileumconcert dameskoor Exmorra in de Jehannes de Dopertsjerke

Door: Ynte Dragt Cultuur en uitgaan
Afbeelding
Foto: Dameskoor Exmorra

EXMORRA - Zondag 21 april viert het dameskoor Exmorra haar 50-jarig bestaan. Zij doen dat met een jubileumconcert onder leiding van de dirigente Anna Bonnema in de Jehannes de Dopertsjerke aan de Dorpsstraat 62 in Exmorra. Het concert begint om 15.00 uur. Iedereen is van harte welkom het concert en de aansluitende receptie bij te wonen.

Het jubileumconcert wordt opgeluisterd met een muziekensemble van 15 muzikanten van het voormalige muziekkorps Concordia uit Exmorra en muzikanten uit de nabijgelegen dorpen. Naast zang en muziek worden tijdens deze bijeenkomst 5 leden gehuldigd die vijftig jaar lid zijn van het dameskoor Exmorra. Vijf dames die al vanaf de oprichting betrokken zijn bij het koor: Hieke Bakker uit Makkum, Tietie van Seyen, Japke Bergsma-Postma, Janny Buma-Visser uit Exmorra en Annie Gietema- Reitsma uit Bolsward.

Receptie
De feestelijke receptie na het concert vindt plaats in het dorpshuis ‘t Honk in Exmorra.


Geschiedenis dameskoor Exmorra
Het dameskoor Exmorra werd opgericht op 5 maart 1974. Destijds gaven een 20-tal dames gehoor aan de uitnodiging voor een dameskoor en was de Exmorster zanggroep een feit. Bij de oprichting stond het koor onder leiding van de toenmalige dirigente N. (Ninie) Kuipers - Hartijn uit Makkum. Er werd voor de naam Exmorster zanggroep gekozen omdat er ook ritmische ondersteuning voor het koor was in de vorm van een drumstel, orgel en gitaar.

In de tijd na de oprichting kende het koor, samen met de groep ritmische ondersteuning, 29 leden. Het allereerste optreden vond plaats op Tweede Pinksterdag, 29 juni 1974, in de Hervormde kerk in Exmorra. In de jaren van 1974 tot en met hun 25 jarig jubileum nam het koor afscheid van de ritmische ondersteuning en ging het koor (veelal onder begeleiding van een pianist) door met hun wekelijkse repetities en jaarlijks meerdere uitvoeringen. Het koor bestaat in haar jubileumjaar uit 18 leden.

FeMuZa
Het koor is aangesloten bij de Koninklijke Christelijke Zangers Bond. De door deze bond georganiseerde concoursen werden veelvuldig bezocht en hadden als resultaat dat de zangkunsten van het koor keer op keer positief beoordeeld werden. Het koor is ook aangesloten bij de FeMuZa (Federatie Muziek en Zangverenigingen) Sudwest Fryslan. De door de FeMuZa georganiseerde zangwedstrijden waren voor het koor het podium om mooie successen te boeken.

Kerkdiensten
Vaste traditie is om tijdens de kerstvieringen of pinkstervieringen in Exmorra of in de omgeving opluistering te geven aan de kerkdiensten. Ook is het koor een vaste gast aan huis in toenmalige bejaardentehuizen en tegenwoordig verzorgingstehuizen in de wijde omgeving. Met regelmaat verzorgt het dameskoor een uitvoering met een voor de bewoners herkenbaar repertoire zodat er ook meegezongen kan worden.