Boek Eartiids yn Molkwar

Door: Henk van der Veer Cultuur en uitgaan
Boek Eartiids yn Molkwar.
Boek Eartiids yn Molkwar. aangeleverd

Molkwerum- In een rij van 12 indrukwekkende levensverhalen lees je hoe men leefde in de vorige eeuw. Molkwarders geboren tussen 1920 en 1940 vertelden hun verhalen. Het idee ontstond bij de dorpskrant van Molkwerum. Mooie verhalen wil je bewaren, geschiedenis wil je doorvertellen en herinneringen wil je levend houden. De Molkwarders, die helaas niet allemaal meer in leven zijn, hebben hun verhalen verteld. Het gaat over de spanning van de oorlog, maar ook over hoe men toen leefde. Er zit een hoog Wim Sonneveld-gehalte in. Het lied “Het dorp”, had zomaar Molkwerum kunnen zijn.

Dat het soms overleven was, blijkt uit de verhalen, maar men ervaarde destijds ook plezier in het verenigingsleven, met zang en dans. Met sport en spel. De feesten hoorden bij het dorpsleven. Alle verhalen geven een mooi inkijkje in het dagelijkse leven van destijds. De bedrijvigheid van de winkeltjes in het dorp, waar alles wat men nodig had te koop was. Maar wat vooral naar voren komt is de saamhorigheid. Men hielp elkaar.

In het begin was er enige terughoudendheid bij de ouderen die men wilde interviewen: “Moast net by my weze! Ik haw neat meimakke.” Maar ieder heeft zijn eigen verhaal. Soms ontroerend, maar altijd bijzonder en indrukwekkend. Berber de Vries heeft de verhalen geschreven. In de periode van 2016 tot 2021 werden de verhalen in de dorpskrant gepubliceerd. Nu zijn de levensverhalen gebundeld in een boek met de titel: “Eartiids yn Molkwar, Een historisch document in twaalf verhalen.

Zeer de moeite waard.

Het boek is vanaf 27 april te bestellen bij de dorpskrant via email: dorpskrantmolkwar@gmail.com voor € 10,- plus verzendkosten.

Ook verkrijgbaar bij Boekhandel Muizelaar in Koudum en in het Bakkerswinkeltje in Molkwerum. Prijs is € 10,-