Expositie ‘Fr11slân door de ogen van Vermeer’ de komende weken in het Fries Scheepvaart Museum

Door: Ynte Dragt Cultuur en uitgaan
Randolph Algera en Gabrielle Westra samen met Balwinder voor het schilderij van Sneek, een verwijzing naar ‘Vrouw met waterkan’, van Vermeer
Randolph Algera en Gabrielle Westra samen met Balwinder voor het schilderij van Sneek, een verwijzing naar ‘Vrouw met waterkan’, van Vermeer Foto: Ynte Dragt

SNEEK - Vrijdagmiddag is in het Fries Scheepvaart Museum de expositie ‘Fr11slân door de ogen van Vermeer’ geopend door burgemeester Jannewietske de Vries. De expositie startte in Leeuwarden en is vanaf vandaag tot en met 5 mei te zien in de stijlkamers van het Fries Scheepvaart Museum in Sneek. Daarna wordt de reis verder vervolgd door Súdwest-Fryslân.

De 17e eeuwse Hollandse schilder Johannes Vermeer vormde de inspiratie voor dit kunst- en mienskipsproject van de kunstenaars Gabrielle Westra en Randolph Algera uit Heerenveen. Zij maakten een serie schilderwerken van alle elf Friese steden. Randolph maakte de stadsgezichten van genomineerde buurten, Gabriëlle portretteerde markante inwoners. De schilderijen ademen de sfeer van de gouden eeuw, maar verleden, heden en toekomst zijn in de kunstwerken verweven.

Verbinding
Een verlangen naar verbinding komt in de schilderijen naar voren. Zo staat op het stadsgezicht van IJlst een zeppelin met een trein eronder, verwijzend naar de Lelylijn – de snelle treinverbinding naar het westen. En in Sneek is de van oorsprong Indiase Balwinder geportretteerd, die in het door haar opgerichte vrouwencentrum ‘Full House’ verschillende culturen met elkaar in contact brengt.


Balwinder Bentvelzen-Kauru is zelf ook aanwezig bij de opening in het FSM. “Een hele eer om zo geportretteerd te worden”, zegt ze. Ze geniet van alle aandacht, “maar het is ook best wel veel hoor.” Ook Titus Stallmann van Roosje Hindeloopen, meubelmakerij en Hindelooper schilderkunst, geniet zichtbaar. Trots staat hij in één van de stijlkamers bij het schilderij, waar hij voor geportretteerd is. Stallmann vindt overigens dat de Hindelooper schilderkunst op het schilderij er prima uitziet. “Ze kunnen zo bij mij in het atelier aan de slag!“, grapt hij.

Veel attributen die gebruikt en verwerkt zijn in de schilderijen zijn eveneens aanwezig in de stijlkamers bij de tentoongestelde werken, hetgeen ook weer een extra tintje aan deze bijzondere expositie geeft. Kijk voor meer informatie over de expositie op de website van het Fries Scheepvaart Museum.