Bijzondere Kruiswegwandeling in Sneek

Door: Henk van der Veer Cultuur en uitgaan
Bijzondere Kruiswegwandeling in Sneek
Bijzondere Kruiswegwandeling in Sneek Foto Kees Poiesz

SNEEK- Op 9 maart 2024 start een bijzondere wandeling langs veertien kruiswegstaties door de binnenstad van Sneek. Deze meditatieve wandeltocht werd gisteren geopend door Stijn Fens (foto), redacteur/columnist van het dagblad Trouw.

Kruiswegstaties zijn afbeeldingen van de laatste gang van Jezus door Jeruzalem naar de plek waar hij gekruisigd werd. De afbeeldingen zijn te zien op diverse openbaar toegankelijke locaties in de binnenstad van Sneek: winkels, musea, de bibliotheek, enz. Deze wandeling-expositie loopt van 28 februari t/m 30 maart 2024 en eenieder kan deze wandeling door Sneek maken.

Op alle expositie-plekken liggen gidsen met teksten van de hand van pastoor Peter van der Weide. Bovendien is bij elke afbeelding een QR-code zichtbaar die toegang geeft tot deze teksten.

De wandeling van dit jaar is de vijfde op rij, dus een lustrum. De parochie Sneek werkt al vijf jaar samen met de parochie van Volendam waar het idee van de kruiswegwandeling vandaan komt.

Speciaal programma op 9 maart

Op zaterdag 9 maart wordt een grote groep Volendammers in het parochiehuis van Sneek ontvangen. Ze zullen kennismaken met Sneek en wandelen uiteraard de Kruisweg.

Om 16.00 uur is er een programma ter afsluiting in de St. Martinuskerk a/d Singel. Dit programma is voor iedereen vrij toegankelijk. Commissaris van de Koning Arno Brok zal een lezing geven die geïnspireerd is op het thema Kruisweg. Het programma wordt omlijst met muziek van Adri de Boer, onze Friese troubadour en dans van de balletgroep Attitude van het Atrium o.l.v. Jacqueline Veldhuis. Na afloop is er gelegenheid om onder het genot van een consumptie “na te praten”. Het officiële programma in de kerk duurt tot 17:00 uur. De gasten uit Volendam worden na afloop getrakteerd op een eenvoudige maaltijd, bereid door parochianen van Irakese komaf.

De organisatie uit Volendam gaat samen met Jan Dulles aandacht schenken aan de kruiswegwandelingen middels vijf podcasts, die in de maand maart te beluisteren zijn. Zie hiervoor de QR-code op website: www.kruiswegsneek.nl

Afhankelijk van de openingstijden van de expositie-locaties kan de Kruisweg tot en met 30 maart a.s. gewandeld worden. Voor de bijzondere wandeling op zaterdag 9 maart a.s. hopen wij op een grote deelname uit Sneek en wijde omgeving!

Meer informatie?......www.kruiswegsneek.nl