Penning van Verdienste voor Molenstichting Súdwest-Fryslân

Door: Henk van der Veer Cultuur en uitgaan
Penning van Verdienste voor Molenstichting Súdwest-Fryslân
Penning van Verdienste voor Molenstichting Súdwest-Fryslân Aangeleverd

SNEEK- Molenstichting Súdwest-Fryslân kreeg op woensdag 20 december jl. om 14.00 uur uit handen van de wethouder Cultuur, Petra van den Akker, de zilveren Penning van Verdienste uitgereikt ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de stichting op 29 november 2023.

De stichting komt voort uit de ‘Workumer Molenstichting’, opgericht in 1973. Het eerste doel was om de restauratie van de poldermolen ‘de Snip’ aan de Heidenskipsterdyk te restaureren. Daarna volgden er nog drie projecten. Na een aantal naamsveranderingen werd de naam op 12 februari 2013 officieel gewijzigd in Molenstichting Súdwest-Fryslân. De stichting heeft inmiddels, sinds 2019, elf molens in haar beheer.

Vanaf 1973 hebben vakkundige bestuursleden en gedreven vrijwillige molenaars de molens met cultuurhistorische waarde in de gemeente Súdwest-Fryslân in stand gehouden. Dat maakt de stichting een waardevol en onmisbaar onderdeel voor het behoud van ons cultureel erfgoed in de regio.

Een Penning van Verdienste wordt verleend aan een groep, vereniging of stichting die haar naam sinds lange periode waardig weet uit te dragen d.m.v. het in standhouden van belangrijke culturele waarden, het aan velen de gelegenheid bieden tot ontspanning en/of het onderhouden van sociale contacten. Het symboliseert het respect en de waardering die de gemeente Súdwest-Fryslân heeft voor de ontvanger.