De zes beste voorlezers van de regio Mar en Fean zijn bekend

Cultuur en uitgaan
Foto aangeleverd
Foto aangeleverd

SNEEK- Op maandagavond 6 maart heeft Bibliotheken Mar en Fean de regionale finale van Read2Me!, dé voorleeswedstrijd voor brugklassers van het voortgezet onderwijs, georganiseerd. Deze regionale finale vond plaats in de bibliotheek in Sneek, waar elf kandidaten hebben gestreden om een plaats bij de beste zes voorlezers van Mar en Fean. Daarmee hebben zij zich ook geplaatst voor de provinciale finale op 19 april in het Tryater in Leeuwarden. ((De winnaars hiervan zijn in de race om de titel Brugklas Voorleeskampioen van de provincie Friesland te bemachtigen.))

De spanning was van de gezichten af te lezen. De elf brugklassers die deze avond het podium betraden, zijn op hun eigen school door middel van voorrondes geselecteerd om deel te nemen aan deze regionale finale. Met andere woorden: aan deze avond deden alleen winnaars mee. Zij hebben hun best gedaan zo mooi en duidelijk mogelijk voor te dragen uit een zelfgekozen boek. Helaas moest er toch een selectie gemaakt worden, want er mogen maar zes winnaars naar de provinciale finale afreizen.

Uiteindelijk heeft de jury, bestaande uit Marianne Poelman (wethouder gemeente Súdwest Fryslân), Paula Heeger (bekend van TikTok @paulaleest) en Miranda de Jong (jeugdmedewerker Bibliotheken Mar en Fean), besloten welke zes voorlezers een ticket voor de provinciale finale hebben verdiend. De jury heeft tijdens het voorlezen onder andere gelet op: de klemtoon, het tempo, de verstaanbaarheid en interactie met het publiek.

De voorlezers hebben het de jury lastig gemaakt. Na lang beraad heeft de jury besloten de volgende brugklassers uit te roepen tot winnaars:

  • Sytske de Vries, CSG Bogerman Sneek
  • Daniël Zwaagman, Zuyderzee Lyceum (Tienerschool) Lemmer
  • Femke Scholten, RSG Magister Alvinus Sneek
  • Suze Feenstra, RSG Magister Alvinus Sneek
  • Eline Schickenberg, CSG Bogerman Sneek
  • Inge Witteveen, Marne College Bolsward

Met de voorleeswedstrijd Read2Me! wordt aangetoond dat lezen niet alleen belangrijk, maar ook heel leuk is. Bibliotheken Mar en Fean bedankt alle voorlezers voor hun enthousiasme en wenst de winnaars veel succes en plezier bij de provinciale finale.