Boekenweekgedicht voor het eerst in het Fries

Cultuur en uitgaan
Afbeelding

FRYSLAN - Tsead Bruinja is dit jaar de schrijver van het Boekenweekgedicht. Het gedicht, met de titel Anders ben ik met jou, verschijnt zowel in het Nederlands als in het Fries, meldt dagblad Trouw. 

De Boekenweek begint volgende week zaterdag. De 48-jarige Bruinja schrijft zowel Fries- als Nederlandstalige poëzie. Stichting CPNB, die de Boekenweek organiseert, zegt dat Bruinja met zijn gedicht een primeur heeft omdat het voor het eerst ook in het Fries verschijnt. Bruinja was tussen 2019 en 2021 Dichter des Vaderlands en schreef in die rol gedichten bij nationale gebeurtenissen en trad op als ambassadeur van de poëzie.

Nederlands en Fries
Tweetaligheid is een rode draad in het werk van Bruinja. Bij zijn benoeming tot Dichter des Vaderlands zei Bruinja dat hij altijd interesse heeft gehad in tweetaligheid en dat hem dat een betere dichter heeft gemaakt. Tegen Trouw zegt hij nu dat hij de kans om in het Fries te dichten niet wilde laten lopen. Bruinja woont al geruime tijd in Amsterdam, maar het Fries is zijn moedertaal.

Het thema van de Boekenweek is dit jaar Ik ben alles. Het moet uitnodigen tot stilstaan bij je identiteit. Volgens CPNB-directeur Eveline Aendekerk toont Bruinja met zijn gedicht ‘op een prachtige en pakkende manier de veelzijdigheid van het individu’.