Houtzaagmolen De Rat pakt uit met ambachten en rondvaarten

Cultuur en uitgaan
Foto Annemarie Bergfeld
Foto Annemarie Bergfeld

IJLST- Als de wind een beetje meewerkt, zullen de wieken van houtzaagmolen De Rat tijdens Nationale Molendag, zaterdag 14 mei, van 9 uur in de ochtend tot middernacht draaien. Bezoekers zijn de hele dag, en avond, welkom in dit drie eeuwen oude wonder van vernuft. Molenaars en vrijwillige molenaars staan klaar om tekst en uitleg te geven over hun fascinerende vak.

Wil de wind niet waaien, dan is er nog steeds meer dan genoeg te beleven op De Rat. Want het vak van molenaar bestaat niet alleen uit het draaiende houden van de wieken, molenaars moeten ook kunnen smeden, hout bewerken en zeilen naaien. Overdag zijn er doorlopend demonstraties van deze ambachten op het molenterrein.

Daarnaast kan iedereen inschepen voor een rondvaart door IJlst aan boord van een traditionele bok of praam. Als extra bijzondere attractie ligt deze dag de Korneliske Ykes II uit Heeg naast de molen afgemeerd. Binnenkort zeilt deze palingaak naar de Oostzee, op 14 mei is ze in IJlst van buiten en binnen te bewonderen.

Alle activiteiten zijn gratis

IJlst, Sneekerpad 16, zaterdag 14 mei van 09.00 - 24.00 uur

houtzaagmolenderat.nl

Simon Pier Smit
Foto Annemarie Bergfeld