Column wethouder Michel Rietman

Door: Henk van der Veer columns
Column wethouder Michel Rietman, gemeente Súdwest-Fryslân
Column wethouder Michel Rietman, gemeente Súdwest-Fryslân Henk van der Veer

In onze gemeente worden jaarlijks ruim 380 evenementen georganiseerd. Van de wekelijkse markt en talloze sportevenementen, tot de Sneekweek en het Skûtsjesilen. En de evenementen brengen ons veel. Reuring in onze dorpen en steden, omzet voor onze ondernemers en vooral veel gezelligheid.

Evenementen en tradities brengen onze inwoners samen. Denk aan straatkaatsen, vlooienmarkten, de sinterklaasintocht en vooral de dorpsfeesten. Evenementen zorgen er ook voor dat gasten onze kernen bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan Bolletongersdei in Bolsward, Heechspanning in Heeg, of aan de wandel-, fiets- of sup-Elfstedentochten. Toen ik thuis een paar evenementen opsomde die jaarlijks in onze gemeente worden georganiseerd keken mijn zoons me vragend aan. De evenementen die in al onze kernen georganiseerd worden zijn niet bij alle 90.000 inwoners bekend. En dat terwijl duizenden mensen hier komen om te genieten van ons mooie Súdwest-Fryslân en onze gezellige evenementen.

Meedenken over nieuwe visie

Zo’n 90% van de evenementen keert jaarlijks terug. En daar zijn we blij mee. Al die evenementen zijn er niet zonder alle organisatoren en ook niet zonder bezoekers. Als gemeente denken we na over een nieuwe visie op het gebied van evenementen. Want hoe kunnen wij ervoor zorgen dat er het hele jaar door mooie evenementen in onze gemeente worden georganiseerd, maar dat we ook zorgen voor een goede balans. Daarvoor zijn we in gesprek met de organisatoren, maar ook de stem van de inwoners is belangrijk.

Vanuit de gemeente vragen we daarom iedereen om mee te denken. Want, wat wil jij graag? Hoe wil jij dat onze evenementen eruit komen te zien? Mis je een feestje? Mis je cultuur? Vind je het te druk? Wat voor evenementen wil je wel en wat wil je niet? Graag nodig ik je uit om daarover mee te denken. Vul de enquête in en laat van je horen.

Doe mee en geef jouw mening