Scheidsrechters Stânfries klaargestoomd voor volleybalcompetitie

Door: Henk van der Veer Algemeen
Volleybal Stânfries IJlst
Volleybal Stânfries IJlst Foto Simone D'Heer

IJLST-Twintig scheidsrechters van Stânfries uit IJlst stonden afgelopen zondag in de Utherne om deel te nemen aan de scheidsrechtersclinic om zo de nodige tools te vergaren voor hun optredens in de volleybalcompetitie. De leden van de IJlster club hadden allemaal met succes de theoretische kennis afgelegd en werden nu onderworpen aan de praktische vaardigheden.

Jeugdige scheidsrechters

Cursusleider Koos Nederhoed verzorgde de clinics. De internationale scheidsrechter uit de eigen woonplaats verzorgt vaker zulke clinics en beleeft daar veel plezier aan. “Het is fijn om te zien dat er zoveel jeugdige scheidsrechters komen en iets voor de club doen.” 

Fluiten in koppels

De aanwezige arbiters zullen met name acteren in de derde en vierde klasse en uiteraard in de jeugdcompetitie en dat veelal in koppels doen. “We vinden het belangrijk dat ze dat in duo’s doen, ”zeggen Simone D’Heer en Tsjollie Hollenberg van het bestuur. ”Met elkaar heb je toch meer zelfvertrouwen en kun je op elkaar steunen. Vooral als het met name in en langs het veld wat commentaar op de leiding komt. Dan is het best lastig om daar goed mee om te gaan als je er alleen voor staat.”

Basale zaken

Na een korte theoretische sessie waarin onder meer alle tekens met elkaar werden geoefend en ervaringen werden uitgewisseld met een aantal “ervaren” scheidsrechters werd er in partijvorm geoefend. Daarbij werd het spel regelmatig stil gelegd en situaties besproken die tijdens de wedstrijden kunnen gebeuren. Basale zaken zoals het juist aangeven van de tekens, hoe bereid je de wedstrijd voor, hoe werk je samen met elkaar als arbitrage en hoe is je rol als tweede scheidsrechter kwamen aan bod. Daarbij werd er veelal van samenstelling en arbitrage op de bok en bij de paal gewisseld.

Fijne groep

Na anderhalf uur theorie en veelal praktijk kon de Stanfriesdelegatie met de nodige bagage huiswaarts keren en zal dit de komende tijd in de praktijk toepassen. “Het is een fijne en leergierige groep mensen en er zitten meiden bij die talent hebben”, had Koos Nederhoed geconstateerd. Ook in de komende tijd zullen er volleybalclinics worden georganiseerd. De eerstvolgende sessie is bij Top en Twee in Oppenhuizen op dinsdag 28 november en ook VC Sneek volgt op korte termijn. Swette Switters uit Scharnegoutum was de eerste dit jaar.

Bron: Stânfries