NachtLicht: een reis door het donker van de Nacht, naar het Licht in de vroege Paasmorgen

0

Sneek – Nachtlicht 2019 wordt voor de tweede keer georganiseerd. Het is een reis die samen wordt gemaakt door het donker van de Nacht, op stille zaterdag naar het Licht in de vroege Paasmorgen.

Van het donker naar het licht
Vanuit het donker van de pijn en de leegte waar we in het leven mee geconfronteerd worden, het donker van de dood die Jezus stierf, naar het licht van een hoopvolle nieuwe toekomst, de opstanding en het leven.

De Nacht
Samen met alle geloofsgemeenschappen van Sneek worden we stil….
De nacht draait om stil worden, meditatie, beleving en bezinning. De kerk is de gehele nacht open en zal er een programma aangeboden worden. Daarnaast kun je de stilteruimte gebruiken om na te denken, een kaarsje aan te steken, te bidden, te mediteren of om gewoon stil te zijn. Je kunt een korte tijd blijven of wat langer. Na de nachtwake zullen we tijdens een gezamenlijke viering de zonsopkomst gaan beleven en zullen we het licht van Pasen binnen halen.

Het Licht
Viering van het licht in de Groate Kerk
In de vroege ochtend, vlak voordat de zon opkomt begint de viering van het licht. Letterlijk op de grens tussen de nacht en de dag. Om 6.10 uur begint deze viering buiten, bij de hoofdingang van de Martinikerk. Dan komen vier fakkels uit alle vier de windrichtingen bij de kerk aan, begeleid door een groot koor dat zingt van het licht. Als iedereen in de kerk een plekje gevonden heeft wachten we tot het moment van zonsopgang. Dan wordt aan de fakkel die uit het Oosten komt de nieuwe Paaskaars aangestoken en geven we het licht aan elkaar door. In deze viering van het licht wordt samen gezongen, gebeden en horen we de beide Paasverhalen. Het verhaal van de doortocht door de zee en dat van de doortocht door de dood. We laten ons aanraken door de opstanding van Christus die al ons donker in een ander licht zet. Vanuit deze viering gaat het licht naar alle geloofsgemeenschappen en Woonzorgcentra waar deze ochtend het Paasfeest gevierd wordt. Na de viering kan iedereen die dat wil het Paaslicht meenemen om te delen, of om thuis te laten branden.

Wijding van het licht in de Rooms Katholieke Kerk en fakkeloptocht
De avond voorafgaand aan deze viering wordt het Paaslicht gewijd in de Rooms Katholieke kerk aan de Singel. Die viering begint zaterdagavond 20 april om 22.15 uur. U/jij bent ook daar van harte welkom. De dragers van de vier fakkels worden na de wijding van het Licht in deze viering naar voren geroepen. Zij nemen het gewijde Paaslicht mee in een stormlantaarn naar het noorden, oosten, zuiden en westen van de stad. Daar overnacht het licht. Vier waakvlammen rondom de stad in de nacht waarin wij gedenken dat Christus in het graf lag. De vlam van het noorden van de stad overnacht in het Asielzoekerscentrum. De volgende ochtend vroeg steken de vier lichtdragers de fakkels aan met dit Paaslicht. Om 5.30 uur gaan zij naar een afgesproken punt waar mensen die mee willen lopen zich verzamelen. (Zie www.nachtlicht.nl/routes voor de vier locaties en de routes). Vanaf daar lopen de fakkeldragers naar het Martiniplein waar een Groot Paaskoor bij hen aansluit. Vanaf 6.10 uur gaat het dan in een gezamenlijke optocht van het Martiniplein naar de Martinikerk.

Even alle gegevens op een rijtje:
22.15: Paaswake in de St. Martinuskerk aan de Singel. In deze Paaswake wordt het Paaslicht gewijd. In de viering worden vier lichtdragers naar voren geroepen die het gewijde licht mee naar huis nemen. Het licht overnacht op vier plaatsen in de stad.

5.30: De lichtdragers steken met het licht uit de stormlantaarn een fakkel aan. Daarmee gaan zij naar vier verschillende verzamelpunten in de buurt van hun huis. Mensen die mee willen lopen kunnen zich hier verzamelen.

+/- 5.35 uur vertrekken lichtdragers vanaf deze verzamelplaatsen met fakkels en lopen naar het Martiniplein (Parkeerterrein bij de Rabobank)

6.05 uur Aankomst van alle vier de Lichtdragers op het Martiniplein. Hier verzamelen zich de mensen die meegelopen hebben met het licht samen met het koor.

6.10: – Bij de Martinikerk (ingang Noord aan de Marktstraat) hebben zich de mensen verzameld die voor de viering komen. We wachten daar op de vier fakkeldragers, het koor en de mensen die meegelopen hebben. Achter hen aan gaan we zingend de kerk binnen.

6.26 ’s zonsopgang De Paaskaars wordt aangestoken en het licht verspreidt zich door de hele kerk.

Viering van het licht met medewerking van een speciaal groot projectkoor.

Na de zegen komen vertegenwoordigers van geloofsgemeenschappen uit Sneek naar voren om het licht van de Paaskaars op te halen voor hun eigen Paasviering. Dan worden de lantaarns aangestoken voor de Woonzorgcentra waar een Paasviering gehouden wordt. Tot slot komen de kinderen en iedereen die dat wil kan naar voren om het licht mee te nemen in een zelf meegebracht lantaarntje. Er zijn ook potjes met een waxinelichtje verkrijgbaar achter de preekstoel. Op is op.

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend