Farm Friends naar Zimbabwe met Cow2Cow

0

Sneek- In Harare heeft Farm Friends een samenwerkingsoverkomst getekend met Dairibord, een van de grootste melkfabrieken van Zimbabwe. Via de melkfabriek gaat Farm Friends haar Lease Koeien leveren aan kleine boeren. Daarmee wordt Farm Friends exclusief onderdeel van het Farmers Service Programme van Dairibord.

Zimbabwe is van oudsher een koeienland met een uitgebreide traditie van veeteelt en melkverwerking. Met de wisseling van de macht zijn veel grote boeren uit het land verdwenen en is de melkproductie sterk teruggelopen. Wat achterbleef waren enkele grote boerderijen en melkfabrieken die de vraag naar melk niet aankonden. Kleine boeren hadden het moeilijk. Inmiddels zijn de boeren weer goed georganiseerd, wordt de melk opgehaald en draaien een aantal melkfabrieken weer. Omdat er te weinig melk is om aan de groeiende vraag te voldoen, wordt melkpoeder geïmporteerd. Een dure optie waar de kleine boeren niet beter van worden. Melkfabriek Dairibord is daarom een groot service-programma voor de kleine boeren begonnen. Zo zijn er gratis veerartsen en voedingsdeskundigen beschikbaar, zijn er analyses van de melkproductie en is er een vee-verzekering. De Lease Koeien van Farm Friends worden exclusief onderdeel van dat programma. Omdat Holstein Frisian koeien niet geschikt zijn voor kleine boeren, is speciaal voor Zimbabwe het Cow2Cow programma ontwikkeld. Hierbij koopt Farm Friends in Nederland Holstein Frisian koeien die naar Zimbabwe worden geëxporteerd. Die koeien komen op het bedrijf van Christoffer Hawgood van Tavistock Estates die al enkele honderden zeer goed producerende koeien heeft. Voor elke Holstein Frisian koe gaan er twee drachtige Lease Koeien naar kleine boeren. Deze koeien hebben zich op de boerderij van Hawgood bewezen en kunnen tegen het klimaat. Via het melkgeld betalen de boeren de Lease Koeien in 3 jaar terug. Het geld blijft in het revolvingfund in Zimbabwe en wordt voor de volgende koeien gebruikt. Via het Cow2Cow programma verwacht Farm Friends tot 2024 minimaal 500 drachtige koeien af te zetten. Gebaseerd op de ervaringen in Tanzania en Ethiopië kan het aantal koeien uiteindelijk doorgroeien naar 5000 koeien verdeeld over veel kleine boeren.

Farm Friends is voor haar werk afhankelijk van de giften van derden. Giften aan Farm Friends worden door de fiscus erkend en daarmee aftrekbaar van de belasting. Alle informatie is te vinden op www.farmfriends.nl en Facebook.

Fotobijschrift: Ondertekening samenwerkingsovereenkomst. Eduard Stratenus van Dairibord (links) en voorzitter Piet Bijman van Farm Friends.

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend