Bouw Windpark Fryslân officieel van start

0

Sneek- De bouw van Windpark Fryslân in het IJsselmeer ten zuiden van de Afsluitdijk is donderdag 14 maart officieel van start gegaan. Windpark Fryslân en het consortium Zuiderzeewind gaven samen officieel het startsein voor de eerste werkzaamheden in het Afsluitdijk Wadden Center in Kornwerderzand. Dit gebeurde in aanwezigheid van de initiatiefnemers, vertegenwoordigers van de landelijke, provinciale en gemeentelijke overheid, de bouwers en omwonenden. De eerste werkzaamheden betreffen de aanleg van buizen voor stroomkabels die de windturbines met het onderstation op Breezanddijk verbinden.

Bedrijvendag

Zuiderzeewind, een consortium van Van Oord en Siemens Gamesa Renewable Energy, is gestart met de werkzaamheden voor Windpark Fryslân. Het consortium heeft de intentie om samen te werken met lokale Friese partners. Op 4 april wordt door de bouwers en Windpark Fryslân in het Afsluitdijk Wadden Centrum een bedrijvenmiddag gehouden waar lokale ondernemingen zich kunnen oriënteren op onder meer grondverzet, betonwerk, staalbouw, catering, overnachtingen en andere aan de bouw gerelateerde werkzaamheden.

Windpark Fryslân

Windpark Fryslân wordt gebouwd ten zuiden van de Afsluitdijk ter hoogte van Breezanddijk. Het windpark zal bestaan uit 89 turbines van 4,3 MW geplaatst in een clustervorm. De bouw van het windpark zal ongeveer twee jaar duren. In 2020 leveren de eerste turbines van het windpark naar verwachting al de eerste stroom en in 2021 zal het windpark volledig operationeel zijn. Met een vermogen van 382,7 MW draagt Windpark Fryslân straks meer dan 70 % bij aan de Friese doelstelling voor duurzame energie in 2020. De bouw van het windpark verschaft werkgelegenheid voor ongeveer 150 fte’s. Na de bouw zal het windpark direct en indirect werkgelegenheid voor 50 voltijdsbanen bieden.

Natuureiland

De bouw van het windpark omvat ook de aanleg van een natuureiland ten zuiden van de Afsluitdijk van 2 ha boven water en 25 ha onder water. Dit eiland kan tijdens de bouw van het windpark gebruikt worden als werkeiland. Tegelijkertijd wordt het eiland doorontwikkeld tot een vogeleiland, dat extra kwaliteit toevoegt aan het rust- en foerageergebied van vissen en vogels.

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend