Column: Maximale hypotheek in 2017

0

Het was zo handig. Een huis kopen en dan meteen extra geld lenen voor een nieuwe keuken, serre of dakkapel. Een hypotheek afsluiten en tienduizenden euro’s extra lenen. Tja… die tijd ligt achter ons.

In  2017 geldt dat u een hypotheek kunt afsluiten tot 101% van de waarde van de woning die u wilt kopen. Dit zogenaamde ‘hypotheekplafond’ leidt ertoe dat u een deel van de aankoopkosten van een woning (de ‘kosten koper’) niet kunt lenen bij de bank. In 2018 daalt dit percentage zelfs naar 100%.

Het hypotheekplafond geldt alleen voor professionele hypotheekverstrekkers zoals banken. Wanneer u bijvoorbeeld bij uw familie geld leent is het hypotheekplafond niet van toepassing en kunt u wel een groter bedrag lenen. Vanaf 1 januari 2017 kan er aan u zelfs € 100.000 schenkbelasting vrij worden geschonken voor de aankoop van een woning.

Indien een groter bedrag bij familie wordt geleend, leidt dit er niet toe dat u ook over dit grotere bedrag recht hebt op het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek. Wanneer de lening niet direct verband houdt met de aankoopkosten van de woning, is de rente niet aftrekbaar. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer een extra bedrag is geleend om de inrichting van de woning te betalen.

Een hogere hypotheek bij een bank blijft overigens wel mogelijk voor energiebesparende maatregelen zoals dakisolatie en energiezuinige kozijnen. Een extra reden om daarin te investeren!

Gerard Vellinga; De Wit & Dijkstra Netwerk Notarissen

De Wit & Dijkstra Netwerk Notarissen is aangesloten bij Netwerk Notarissen, het landelijke samenwerkingsverband van ruim 150 zelfstandige notariskantoren. De Netwerknotaris adviseert u deskundig, wijst u op de voor u aanwezige risico’s en draagt concrete oplossingen aan. Voor meer informatie zie www.dewit-dijkstra.nl of bel 0515 – 41 78 85.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend