Nieuw leven in het Rasterhoffpark

0

Sneek – Opnieuw een Hooglanderkalfje geboren in het Rasterhoffpark. Het is blijkbaar een vruchtbare omgeving. De Schotse hooglander ook wel Highland Cow genoemd, is een meestal roodbruin runderras dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Ze hebben lang haar en lange horens.

Naast roodbruine exemplaren komen ook zwarte, blonde, ‘roan’ (bruin/zwart gestreept) en soms ook witte exemplaren voor. Een volwassen stier weegt 800 kilo en een koe 500 kilo. Schotse hooglanders kunnen tot achttien jaar oud worden. In die tijd kan een koe ongeveer vijftien kalveren ter wereld brengen. De draagtijd is ongeveer tien maanden. Koeien hebben wijd uitstaande, naar boven gerichte horens, terwijl die van de stieren horizontaal naar voren staan.

Grazers

Dit runderras is geschikt om in natuurgebieden jaarrond als grote grazer te worden ingezet. Ze hebben weinig zorg nodig en zijn zelden agressief. xAllern als ze jongen hebben zijn ze extra alert.  De dieren zijn in Nederland dan ook veelvuldig te zien in natuur- en recreatiegebieden, waaronder het Rasterhoffpark in Sneek. Door hun lange haar kunnen ze ook in de wintermaanden buiten blijven.

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend