Een standbeeld voor een boegbeeld op het St. Antoniusplein

0

SNEEK – Wie is toch die kleine man op het pleintje voor de ABN-AMRO bank naast het Sint Antoniusplein? Dat was een vraag die ondergetekende en een aantal kennissen onlangs op een verjaardagspartijtje bezighield. “Dat is Jaap Piso” wisten enkelen met grote zekerheid te vertellen. “Zijn restaurant heeft daar gestaan en dat is door gebrek aan opvolging verkocht”. De twijfel bleef, omdat dat beeld in mijn herinnering slechts met heel veel fantasie enige gelijkenis met Jaap Piso vertoonde, maar werd ongeveer een week geleden puur bij toeval weggenomen doordat ik een mailtje kreeg van Kees van den Brink die in het jaar 2000 het verhaal over het beeld schreef bij de onthulling / presentatie.

Maître Leo Reijs in brons vereeuwigd.

Fryslân heeft er weer een bedevaartplaats bij. Naast Sint Bonifatius in Dokkum, is er nu Sint Leo Reijs in Sneek. Op 26 mei 2000 werd daar met de feestelijke opening van de Amro bank een monument onthuld waar een van de ‘Godfathers’ van het vaderlandse gastheerschap model voor heeft gestaan.

Voor wie minder thuis is in de geschiedenis van de gastronomie; Leo Reijs is lange jaren de legendarische maître d’hôtel geweest van het befaamde restaurant Excelsior van hotel de l’Europe in Amsterdam. Bovendien is hij erelid van de Société des Maîtres d’hôtel. Velen die nu in de top van Neerlands horeca werkzaam zijn, hebben veel van hun vakmanschap aan hem te danken.

Hoewel koks meestal de boventoon voeren als het gaat om publiciteit, hebben de gastheren met deze gebeurtenis de koks ontegenzeggelijk voorbij gestreefd. Hoe lekker ze ook mogen koken, een standbeeld voor een kok is er nog niet in ons land.

De initiatiefnemer voor deze onthulling is de heer Jaap Piso, de laatste van drie generaties horeca ondernemers van café restaurant Piso in Sneek. Zijn bedrijf maakte – bij gebrek aan opvolging – plaats voor de nieuwbouw van de Amrobank. Hij wilde, als eerbetoon aan het gastheerschap en herinnering aan zijn bedrijf, een standbeeld laten vervaardigen van een gastheer. Daarbij viel zijn keuze op Leo Reijs, bij wie hij eens gedineerd had. Zijn stijlvolle verschijning heeft hem geïnspireerd om een beeld van een gastheer in rokkostuum te laten ontwerpen. Helaas mocht de heer Piso de verwezenlijking van zijn idee niet meer meemaken.

“Een horecabedrijf is meer dan een plaats waar je honger en dorst kunt lessen. Het is een maatschappelijk instituut, waar je elkaar onder prettige omstandigheden ontmoet. Horecabedrijven vormen als het ware een stuk van de ziel van een stad,” aldus de heer van der Zee, een familielid van de heer Piso, die in aanwezigheid van burgemeester Hartkamp het beeld onthulde. Het beeld is vervaardigd door Frans Ram.

 Tekst Kees van den Brink

Reageren

Deel dit met een vriend