Eerste diner-rijtuig FStM gestript in Roosendaal

0

SNEEK / ROOSENDAAL – In de historische locloods op het emplacement van station Roosendaal reviseert Shunter de komende weken een aantal rijtuigen die de Friese Stoomtrein Maatschappij (FStM) vanaf 2 juli gaat inzetten op de lijn Sneek – Stavoren. Afgelopen zaterdag was een Friese ploeg vrijwilligers in Roosendaal om het eerste rijtuig van binnen te strippen.

Zes rijtuigen voor FStM zijn voor revisie naar Roosendaal gebracht. FStM gaat begin juli met twee toeristische diensten van start: met een dagelijkse pendel en een dinertrein. De pendel bestaat uit twee Plan W's (gekregen van het Spoorwegmuseum) en een ICK-BD geschikt voor fietsen en mindervaliden. De dinertrein bestaat uit drie intercityrijtuigen (ICK's, gekocht van NS) die van binnen worden gestript en door een interieurbouwer worden ingericht zoals de Oriënt Express er in de jaren dertig uitzag.

De inzet van de vrijwilligersploeg in Roosendaal was eenmalig. "Het leeghalen en aanpassen van de andere rijtuigen doen we later in Sneek, zodra ons emplacement daar klaar is," vertelt voorzitter Max Kooijmans van FStM, die vol lof is over Shunter in Roosendaal. "Ze zijn uitermate professioneel, flexibel en collegiaal. We werken als goede collega’s samen."

De bedoeling is dat over een goede maand, rond 15 maart, de ICK's naar Sneek komen. Daarna worden de twee Plan W's aangepakt. Alles moet op 2 juli klaar zijn. "Naast NS, Arriva, Connexxion etc worden we het 38ste spoorbedrijf in Nederland. En de enige vervoerder die met stoom rijdt. Onze machinisten mogen straks door heel Europa rijden," zegt Kooijmans trots. ( Foto's  Ruud Jacobs )
 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend