Ömer Kaya veegt vloer aan met Turks manifest

0

HILVERSUM / SNEEK / LEEUWARDEN – In een nieuwe aflevering van Z.O.Z. praat Anil Ramdas aanstaande zaterdagmiddag (Ned.2 – 15:15 uur VPRO) met drie gasten over een recent verschenen open brief van Turkse ondernemers en academici, waarin ze alarm slaan over de situatie van Turkse jongeren.

"De Nederlandse samenleving accepteert de Turkse jongeren niet zoals ze zijn," licht Kadir Tas als een van de schrijvers van de open brief toe. Hierop krijgt hij kritiek van Frans Verhagen. "Ze voelen zich niet welkom? Zijn hier geboren!" De integratiedeskundige is vooral van mening dat schooluitval aangepakt moet worden. "Het is geen integratieprobleem, maar een onderwijsprobleem." Tas trekt richting Verhagen een conclusie. "U wilt mij niet begrijpen."

Docent maatschappijgeschiedenis Zihni Özdil van de Erasmus Universiteit is teleurgesteld in het manifest. Hij geeft aan dat werkloosheid niets te maken heeft met integratie, maar met wat Turken doen buiten hun hechte groep. Kadir Tas: "Er zijn veel Turkse ouders die een binding hebben met Nederlanders." Zihni Özdil deelt die mening geenszins. "Niet volgens de rapporten. We moeten realiseren dat we Nederlanders zijn. Het is funest om dan in Turkse organisaties te blijven investeren."

Ömer Kaya : "Je ziet een Turk, hoort een Nederlander en ik ben een Sneker"

Ook Ömer Kaya, Turk, Nederlander en Sneker van geboorte is het niet eens met het doemdenken van het Turkse Manifest getuige zijn column op www.republic.nl

Tweederangs burgers? Hell no!!

In de Volkskrant van vorige week gaf een tiental Turks-Nederlandse professionals aan dat het slecht gaat met de Turks-Nederlandse jeugd in Nederland. Geen rolmodellen, slecht geïntegreerd, kans op radicalisering en de hoog opgeleiden willen weg. Dat is zo’n beetje de samenvatting van het manifest in de Volkskrant. Onzin!

Ik ben namelijk onwijs blij dat ik in Nederland woon, ik ben goed geïntegreerd, ik ben tegen geweld en wil dolgraag wat betekenen voor de Nederlandse maatschappij. Dat ik een Turkse en islamitische achtergrond heb helpt mij daar alleen maar bij. Je ziet dus een Turk, je hoort een Nederlander, maar ik ben een Sneker. En volgens mij geldt dat voor de meeste Turks-Nederlandse jongeren. In ieder geval in Fryslan. Zij voelen zich zeer verbonden met hun regio en zeker geen tweederangs burger.

En dat er geen rolmodellen zijn? Ook dat wil ik graag weerleggen. Özlem Keskin heeft afgelopen jaar het boek “Turkse afkomst, Nederlandse toekomst” samengesteld. Het is een zeer inspirerend boek met meer dan veertig prachtige Turks-Nederlandse rolmodellen uit het hele land. Van de herontdekker van de bakfiets tot en met miss Nederland. Van een straaljagerpiloot tot jurist. Dat er geen rolmodellen zijn klopt dus niet. Rutte onderstreepte dit afgelopen week ook weer door HOGIAF als voorbeeld van de succesvolle integratie van Turken te noemen in een uitzending van Buitenhof.

Er is echter wel een ander probleem, waarmee de professionals de vinger op de zere plek leggen, namelijk dat er veel meer werkloosheid is onder hoogopgeleide Turks-Nederlandse jongeren dan onder autochtone leeftijdgenoten. En dat is een uitdaging die we moeten oppakken als samenleving. Laten we beginnen bij het stoppen met janken en starten met investeren in stageplekken. Dat lijk mij een goede eerste stap. Want met het opleidingsniveau zit het doorgaans wel goed.

De overheid kan een voorbeeldfunctie op zich nemen ten aanzien van stageplekken. Zoals de gemeente Rotterdam, die uitspraken durft te doen over hoeveel stageplekken ze willen aa nbieden. Ze koppelen hier ook het diversiteitsbeleid aan. Fantastisch. Ik geloof dat er tal van zulke oplossingen zijn, maar die kun je alleen maar oppakken met maatschappelijke én politieke steun. Tja, en daar zijn de Turkse professionals en ik het dan weer wél over eens.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend