De Groot Stavoren heeft deelklus in tuigage Viking

0

HARLINGEN / STAVOREN – Sailmaster, het Harlingse bedrijf van tuiger Richard Tefsen, gaat de tuigage van de Zweedse viermastbark Viking vernieuwen. Het 104 jaar oude schip is 104 meter lang en de hoogste mast 52 meter hoog. De waarde van de order bedraagt zes ton. Firma M. de Groot uit Stavoren levert het staand want.

De Viking heeft zes ra's aan de voorste drie masten. Zij is in 1906 gebouwd bij Burmeister & Wain in Kopenhagen als opleidingsschip voor de snel groeiende Deense koopvaardijvloot. In 1929 werd zij toegevoegd aan de Gustav Erikson-vloot. Eind jaren ‘40 redde de Zweedse regering haar van de sloop. Naar verluidt, is de Viking het grootste zeilschip dat ooit in Scandinavië is gebouwd. Zij is nu eigendom van de Higabgruppen, die het vastgoed van de gemeente Gotenburg beheert en die haar verhuurt aan Lisseberg Hotels.

Koude klus

Gotaverken Cityvarvet, onderdeel van Damen Shipyards, vroeg Tefsen in november de tuigage van de Viking in Gotenburg te bekijken. Het tuig bleek niet zo slecht, maar de kwaliteit van masten en ra's was onduidelijk. Daarom worden die gegritstraald om vast te stellen hoe de conditie is en wat moet worden gerepareerd.

Voor onderhoud en dokken is de periode tot 1 april gepland. De tuigploeg gaat met 12 man aan de slag om in dubbele bezetting twee masten tegelijk af te tuigen. Zodra de eerste twee masten beneden zijn en de hoeveelheid staalwerk is begroot, wordt besloten of de achterste twee masten ook in deze werfperiode worden behandeld.

Eigenlijk zou Tefsen de Russische viermastbark Sedov bij Shipdock Harlingen onder handen nemen, maar de universiteit van Moermansk kreeg de financiering niet rond, waardoor die opdracht voor onbepaalde tijd is uitgesteld. (SK)

Bij de foto: De Viking op haar ligplaats in het centrum van Gotenburg. (Foto Higabgruppen/Hans Wretling)  Bron artikel Schuttevaer.nl

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend