Majestueuze beuken in het winterse bos

0

RIJS – In Gaasterland nabij het dorp Rijs ligt het Rysterbosk; een prachtig oud wandelbos met statige lanen. It Fryske Gea nodigt belangstellenden uit voor een wandelexcursie op zaterdag 22 januari door het Rysterbosk. De excursie start om 9.30 uur en duurt ongeveer tot 11.00 uur.

Opgave voor de excursie kan tot vrijdag 21 januari 12.30 uur via het kantoor van It Fryske Gea, tel. (0512) 38 14 48. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 3,- en kinderen tot 12 jaar € 2,- per persoon.

Het Rysterbosk is een gevarieerd loofbos met oude eiken en beuken die in de 17e eeuw is aangelegd. Het bos heeft statige lanen en met daarop liggende dwarslanen. In deze periode van het jaar ligt er een tapijt van krakende bladeren. Daarnaast is het bos rijk aan verschillende varensoorten en telt zij ongeveer 120 soorten paddenstoelen. In het bos staan holle bomen waarin vleermuizen hun plek vinden. Ook reeën en dassen voelen zich in dit bos thuis. Verschillende vogelsoorten die waargenomen kunnen worden zijn onder andere de blauwe reiger, grote- en kleine bonte specht, boomklever, fluiter, en verschillende soorten mezen waaronder de matkop.

Rijke geschiedenis

Er is veel over de historie te vertellen van het Rysterbosk. In 1849 is er een steenkist gevonden die stamt uit de jonge steentijd. Dit geeft aan dat in de jonge steentijd hier al mensen hebben geleefd. De steenkist zelf is er niet meer, een plaquette geeft nu deze plaats aan. In het bos staat verder een vredestempeltje dat opgericht is in de tijd van Napoleon.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend