Geen zee te hoog voor 100-jarige KNRM Hindeloopen

0

HINDELOOPEN – Dat men in Hindeloopen ‘iets’ met het grote water heeft laat zich raden. Er wordt op gevaren, in gevist, er worden boten gebouwd en de watersporter vindt er een veilige haven. Ook in het verleden is het niet anders geweest. De grootschippers en de matrozen van een grote vloot fluitschepen waren op zee in hun element. Kortom, het water zit de Hylpers in het bloed.

Maar er is ook groot respect voor de ontembare kracht van wind en water. Elementen, waarin mens en materiaal soms de strijd moeten aangaan om het vege lijf te redden. En als dat niet lukt staan op de wal de mannen van de KNRM klaar.

Bij nacht en ontij werden ze soms uit hun bed getrommeld, vaak onder barre omstandigheden. Breed geschouderde mannen met dikke lagen eelt op hun handen, vrijwilligers, die uitvoeren om te helpen. Met de komst van gemotoriseerde schepen is de spierkracht minder noodzakelijk geworden. Aan de vereiste kennis van het water en de bereidheid om te helpen is niets veranderd.

Johannes de Vlugt en Piet Bakker, medewerkers van de KNRM Hindeloopen, houden op 23 januari een lezing over het werk van de KNRM. Deze lezing, georganiseerd door de Werkgroep Activiteiten Museum Hindeloopen, staat mede op het programma vanwege het 100-jarige bestaan van de ‘KNRM post Hindeloopen’, die in 1911 werd opgericht.

In de lezing wordt ingegaan op de diverse activiteiten van de KNRM, de veranderingen in de loop der tijd en de historie van de post Hindeloopen. Ondersteunend aan het verhaal worden er beelden en foto’s getoond, die heden en verleden een gezicht geven.

Museum Hindeloopen, 23 januari 2011, 15.00 uur.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend