Gert Koetje, adrenalinejunkie uit Sneek

0

SNEEK – In het Friesch Dagblad een artikel van Johan Vellinga over adrenalinejunkie Gert Koetje, een Fries die in zijn eerste seizoen al aansprekende resultaten in de skeleton, het razendsnelle eenmanssleetje, weet neer te zetten. Hij werd vierde tijdens het Nederlands Kampioenschap in Ooostenrijk en miste door een blessure het podium net.

Sneek – Zijn schouder is blauw en dik en hij is een stukje van zijn knokkel kwijt, maar verder gaat alles goed met Gert Koetje. De Fries is net terug uit Oostenrijk waar hij met zijn skeleton vierde werd bij het Nederlands kampioenschap. Met een gangetje van 110 kilometer liggend op een sleetje door een ijskanaal. Koetje wil niet anders meer. ,,Je moet incasseren, maar dat is het echt wel waard. Dit leven is een droom voor mij. Dit overtreft alles.”

Johan Vellinga

De 21-jarige Sneker staat aan het begin van een bijzondere sportcarrière die hem moet leiden naar de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji. De Fries was een van de 1700 belangstellenden die reageerden op een oproep van de bobsleebob in de krant. ‘Wie durft wel?’ was de tekst, met een knipoog naar bobsleepiloot Edwin van Calker, die tijdens de Winterspelen in Vancouver te bang was om nog in actie te komen. Koetje had er wel oren naar. ,,Ik dacht: ik schrijf me gewoon in. Ik ben wel een adrenalinejunkie. Hoe gekker hoe beter.”

De CIOS-student, speler van het tweede bij ONS Sneek, mocht naar de selectiedag in Heerenveen. Beetje sprinten, springen en onderhands een kogel zover mogelijk weggooien. ,,In het sprinten en springen had ik wel vertrouwen.” Hij overleefde de eerste schifting, de tweede schifting en bleef uiteindelijk met zes andere jongens en drie meisjes over voor het beloftenteam bij het skeleton, een onderdeel waarop Nederland tot nu toe internationaal geen hoge ogen heeft gegooid. ,,Dat leek mij juist het leukste onderdeel. Vorige week ben ik nog met een bobslee naar beneden geweest, maar dan heb je veel minder adrenaline.”

Koetje trainde vanaf september op de atletiekbaan in Heerenveen en in Harderwijk, waar een startbaan ligt. Vooral op explosiviteit. Pas eind december mocht het beloftenteam voor het eerst naar Oostenrijk en in een slee op een echte bobsleebaan naar beneden. ,,Bovenaan was het best wel spannend. We werden op een sleetje gezet, kregen een duwtje en: ‘succes’.” Hij lacht. ,,We wisten dat we met schouders en knieën konden sturen, maar niet wanneer. Eenmaal beneden wilde ik meteen nog een keer. Dit is tien keer beter dan een achtbaan.”

Bij het NK ging het voor Koetje niet fantastisch. Hij blesseerde zijn hand toen die tijdens een run tussen de slee en de zijkant van de baan klemde. De schade moet in het ziekenhuis nog getaxeerd worden, maar hij lijkt erop dat hij een stukje van zijn knokkel kwijt is. Met de hand stevig ingepakt kon de Fries toch meedoen aan de titelstrijd. In zijn eerste run maakte hij in de zevende bocht een stuurfout, schoot naar boven en knalde met zijn schouder hard tegen de zijkant van de baan aan. Het kostte hem twee seconden en een podiumplek. ,,Dat kwam ook door mijn ingepakte hand. Het is nog steeds wel balen.”

Eigen slee

Koetje traint in februari in Winterberg en wellicht komt er nog een trainingskamp in Lake Placid. Hij hoopt over een jaar, maar zeker over twee jaar klaar te zijn voor deelname aan de wereldbeker. Intussen is hij naarstig op zoek naar een sponsor die voor hem een slee van zo’n 5000 euro kan betalen. ,,De bond heeft daar geen geld voor. Die we nu hebben is tien jaar oud.” En hij gaat zeker door. ,,Dit is geen opvlieging. Ik heb thuis al een poster op de deur van Sotsji 2014. Ik loop elke dag langs mijn droom. Ik denk dat we als Nederland zeker mee kunnen doen in de wereldtop.” (Foto: Een start van Brady Canfield, succesvol Amerikaans skeletonpiloot)

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend