Wetterskip over op draaiboek dooi – afstromen

0

LEEUWARDEN – Wetterskip Fryslân bemaalt sinds gisteren de Friese polders weer op volle kracht. Alle duizend poldergemalen zijn inmiddels weer ingeschakeld. Het waterschap verwacht dat de dooiperiode van deze week lang genoeg is om voldoende water af te pompen – ook wat extra voor een buffer voor een eventuele nieuwe vorstperiode

Nu de dooi voorlopig is ingevallen moet het overtollige water snel afgemalen worden. Onder meer bij Bolsward stond het water in de polders gisteren erg hoog. Na de eerste vorstperiode heeft het medio december even geregend. Meteen daarna zette de vorst weer in, zodat volgens het draaiboek ijs de gemalen niet ingeschakeld konden worden. Dat regenwater is dus nog steeds niet afgevoerd naar het IJsselmeer of de Waddenzee; het dooiwater komt erbovenop. Nu is het zaak om alle aanwezige capaciteit te benutten om het overtollige water uit de polders weg te malen.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend