Nieuwjaarsduiken in Sneek,Bolsward,Oudega en Hindeloopen

0

SNEEK – Sneek heeft het lang zonder de traditie van een nieuwjaarsduik moeten doen. Af en toe was er wat reuring, maar van een echte breed georganiseerde nieuwjaarsduik kwam het niet. De Raad van Elf van de Sneker Carnavalsvereniging heeft daar verandering in gebracht door speciaal voor hun nieuwe Prins Douwe de eerste, tevens eigenaar van Camping Pasveer een duik te organiseren. We hopen dat een traditie is geboren.

De duik gaat plaatsvinden op nieuwjaarsdag om klokslag twee uur bij Camping Pasveer. Belangstellenden zijn welkom en ook dapperen die verkoeling zoeken na een hete Oudejaarsavond / -nacht zijn bij deze uitgenodigd.

Bolsward

iet alleen in Sneek, maar ook in Bolsward vind een Nieuwjaarsduik plaats. Daar is het al veel meer dan in Sneek het geval is, traditie. De, naar verwachting 60,  helden van het koude water, die naast een Unox muts een kop snert krijgen en eeuwige roem, kunnen op 1 januari om 13:00 uur hun borst natmaken bij de Rondweg in Bolsward, nabij De Ielreager 21 (voor een routekaart, klik hier). In Bolsward worden de duikhelden weggeschoten door Fries regisseur Steven de Jong.

Hindeloopen

In Hindeloopen wordt hoe dan ook gedoken. De bedoeling is dat om klokslag twee uur vlakbij de oude haven de Hylpers hun eerste bad van het jaar nemen. Is het ijs te dik op het IJsselmeer, dan wijken ze uit naar ’t Oost 6 bij café De Heeren van Hylpen voor een alternatieve duik. In Hindeloopen wordt voor de zeventiende keer een nieuwjaarsduik gemaakt. Naar verwachting doen 120 mensen mee. De KNRM houdt een oogje in het zeil en vaart rond met een reddingsboot.

Oudega (W)

Ook Oudega (W) kent een lange traditie van Nieuwjaarsduiken. Traditioneel werden die gehouden in de Oudegaaster Brekken, maar zoals op zovele plaatsen moet ook hier de traditie worden doorbroken. Omdat de ijsvloer op de Brekken te dik is, wordt uitgeweken naar de havenkom in het dorpscentrum. Om 16:00 uur kunnen de dapperen te water. Vanaf  17:00 uur is er livemuziek in kroech “De Trije Doarpen” waar om 20.00 de uitslagen van de Aldegeaster Ferkiezingen zullen plaatsvinden.

Voor zover bekend gaan de duiken in Lemmer, Leeuwarden en Oudemirdum niet door. Voor een compleet overzicht van alle georganiseerde duiken van Unox zie nieuwjaarsduik.nl en nieuwjaarsduik.info voor een compleet overzicht val alle nieuwjaarsduiken.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend