Tentoontenstelling Hannemahuis over zeekering

0

HARLINGEN – Gemeentemuseum het Hannemahuis besteedt aandacht aan 500 jaar dijkenbouw rond Harlingen, de mensen achter de dijken en vele andere aspecten rond de bescherming tegen het water, vanaf eind 16de eeuw toen Caspar de Robles na de Allerheiligenvloed in 1570 opdracht gaf de dijken te herstellen tot en met de keermuur die in 2010 gereed kwam.

Te zien zijn foto’s, kaarten, films, objecten en interviews met betrokkenen. De Spaanse stadhouder in Friesland, Caspar de Robles, ondervond bij het herstel aan de dijken veel weerstand, maar later werd bij Harlingen een monument voor hem opgericht: de Stenen Man. Sindsdien hebben de dijken vele veranderingen ondergaan en is er veel aandacht voor de zeekering. Soms ging het toch nog mis en overstroomde de stad, zoals in 1825.

In 2010 werd de laatste hand gelegd aan de huidige zeekering. Caspar de Robles in eigen persoon neemt u mee op een tijdreis vanaf 1570. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met Wetterskip Fryslân en Rijkswaterstaat. Een 'must' om te zien voor elke ouwe seun die veilig in de luwte van de zeedijk woont!

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend