Imposant Kerstspektakel op ROC Friese Poort in Sneek

0

SNEEK – Mirjam en Joost zijn pubers, leerlingen van ROC de Friese Poort in Sneek. Tijdens een heftige 'one night stand' raakt Mirjam zwanger en ziet ze haar wereld instorten. Ook Joost kent een moeilijke periode van radeloosheid waarin zijn vrienden hem in de steek lijken te laten en hij een keuze moet maken.

Kerstverhalen plegen goed af te lopen en dat geldt uiteindelijk ook voor deze megaproductie, geregisseerd door Ypy Zysling. Als voorbereiding op het eigenlijke live-spektakel dat dinsdagmorgen voor een 1000-koppig publiek werd opgevoerd in de centrale hal van ROC de Friese Poort aan de Harste in Sneek, werden in de weken daarvoor al drie filmpjes op youtube gezet om het publiek op de hoogte te brengen van de achtergronden.

Youtube

Geheel indachtig de jongerencultuur wordt de voorgeschiedenis van het 'Kerstspektakel – Een huis' ons voorgespiegeld in drie Youtube filmpjes. In de eerste merkt Mirjam (Marloes de Jong) dat ze zwanger is en ze wil daar met een van haar vrienden over praten. Maar niemand heeft tijd. Allemaal zijn ze bezig met hun eigen kleine zelfzuchtige wereldje waarin de jongerenkeet en het feestje dat daarin wordt gehouden een centrale rol speelt.

De actie voor het jonge echtpaar is van start gegaan in de hal van de Friese Poort

In het tweede filmpje zien we het dilemma van Joost (Willem Stellingwerf).  Moet hij door één stomme fout zijn vrienden opgeven en zijn  hele toekomst door de gootsteen spoelen. Wat moet hij doen? Hij besluit uiteindelijk zijn verantwoordelijkheid te nemen.

In de derde Youtube episode zien we het puberechtpaar in spé op zoek gaan naar een huis. Bij de Wieren krijgen ze nul op rekest want de wachttijd voor een sociaal huurhuis bedraagt anderhalf jaar. Op het gemeentehuis van Sneek krijgen ze te maken met de  randeffecten van de herindeling. Wel krijgen ze van hun vrienden een sms-je dat ze de keet als tijdelijke woonruimte kunnen gebruiken. Dan breekt het moment aan dat Mirjam haar baby krijgt en de stal van het naast de Friese Poort gelegen AOC (Middelbare Agrarische School-red.) lijkt daar op dat moment de meest geschikte plaats voor. Een dergelijke gebeurtenis kan natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan en de speurneuzen van Omrop Fryslân pikken het item op en besluiten met de Friese Poort en een aantal bedrijven een actie te organiseren voor Mirjam en Joost.

Door bedrijven en particulieren wordt het jonge paar overladen met goede gaven

Live spektakel

En dat is waar het verhaal wordt opgepikt voor het live spektakel in de centrale hal van de Friese Poort. Een vrolijke explosie van beelden, lachende, zingende en dansende jonge mensen, hedendaagse muziek, onvermoed zangtalent bij leerlingen en docenten, scenes in de hal en tegelijkertijd buiten op het plein. Iedereen is in de weer voor het jonge paar. Als een koorts die zich over Friesland uitbreidt. We zien bedrijven bouwmaterialen leveren, koelkast,magnetron, kledingrek,televisie en ga zo maar door. Onder het toeziend oog van Mirjam en Joost en de Geest van Kerstmis krijgt het huis voor het jonge echtpaar langzaam maar zeker gestalte. Kortom een spektakel van ongeveer drie kwartier waarbij het publiek geen moment de tijd heeft gehad zich te vervelen.

Compliment voor regisseuse Ypy  Zysling, de leerlingen / acteurs, docenten en dat waren er nogal wat, de school die dit mogelijk heeft gemaakt . Kortom, iedereen maar voorover staan dan komen wij met de veren langs. Op de hoed is facultatief.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend