Toerisme motor van de Friese economie

0

FRYSLAN – In de afgelopen tien jaar zijn er in Fryslân 3500 banen in het toerisme bijgekomen. Vorig jaar verwelkomde onze provincie ruim 11 miljoen toeristische gasten. Zij besteedden gemiddeld per dag 27 euro tijdens lange en 38 euro tijdens korte vakanties. Toeristen blijven Fryslân waarderen met een dikke 7, bijna een 8.

Deze cijfers blijken uit de evaluatie van het provinciale recreatie- en toerismebeleid 2002-2010. De evaluatie laat zien dat ondanks de economische crisis een groot deel van de doelen gehaald is. Zo ligt het bestedingspatroon in Fryslân met 19% nog steeds fors hoger dan landelijk. Ook de werkgelegenheidsdoelstellingen zijn behaald. Verder mocht de provincie vorig jaar 827.000 meer gasten ontvangen dan in 2000. Dat is een toename van 8%. Het streefdoel ligt op 15%. De toeristen komen vooral uit het binnenland en uit de aangrenzende Duitse deelstaten.

Meer dan water

Fryslan kent een sterke associatie met water. Maar de provincie is meer dan dat. De recreatiesector en Friese overheden zien extra kansen voor landrecreatie. Zij denken daarmee nieuwe doelgroepen te kunnen bereiken. Zo ontwikkelen ook de Friese Wouden zich de afgelopen jaren meer als toeristisch gebied. Ook de rijkheid aan nationale landschappen en nationale parken en de Wadden Werelderfgoed status biedt nieuwe kansen.

Vervolg

De komende jaren willen de recreatiesector en de overheden blijven inzetten op de drie sterke toeristische producten van Fryslân: de Friese meren, de Wadden en de Elf Steden. Duurzaam toerisme vormt daarbij een belangrijk uitgangspunt. Ook komt er meer aandacht voor de landrecreatie, zoals in de Friese Wouden.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend