Wetterskip: zeker 85% van de gemalen uit

0

LEEUWARDEN – Wetterskip Fryslân heeft sinds begin van deze week inmiddels ruim 85% van de poldergemalen in Fryslân waar mogelijk uitgezet. Hierdoor komt het water tot rust, stroomt er minder water naar de Friese boezem en wordt de ijsaangroei bevorderd.

Wetterskip Fryslân doet er op deze manier alles aan om de schaatsrecreatie in Fryslân mogelijk te maken. In de polders waar de gemalen uit staan volgt het waterschap de situatie kritisch. De toevoer van water naar de Friese boezem is door het stopzetten van de gemalen sterk verminderd. De gemiddelde boezemwaterstand is enkele dagen gelijk gebleven en staat op NAP – 0,54 m. Op sommige plaatsen, met name in het zuidoosten van de provincie, staan enkele gemalen nog aan. Daar hebben we te maken met lage veenpolders waar sprake is van veel omhoog komend kwelwater door een hoge grondwaterstand.

Dooiperiode op komst

De weervooruitzichten na het weekend zijn nog wat onzeker, maar kondigen een geleidelijke dooiperiode aan met onder andere natte sneeuw. Het waterschap houdt de weersverwachting nauwlettend in de gaten, om bij veranderingen direct te kunnen inspelen.

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend