“Sneeker Jachthaven 100 jaar” in Scheepvaart Museum

0

SNEEK – Vanaf 13 december 2010 is in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek de tentoonstelling “Sneeker Jachthaven 100 jaar” te zien.

Het initiatief voor de Sneeker Jachthaven werd in december 1910 genomen door de Sneeker Zeilclub (S.Z.C.) die zelf pas enkele jaren eerder was opgericht. De watersport overwon in deze jaren langzaam haar toch wat elitaire karakter en steeds meer mensen zochten hun vertier op het water. Hierdoor ontstond een grote behoefte aan goede ligplaatsen in de stad.

De nieuwe haven moest voorzien in deze behoefte, maar zij diende ook een breder doel. Door het scheppen van faciliteiten wilden de initiatiefnemers Sneek maken tot een centrum van de watersport. Van het begin af aan was er daarom ruimte gereserveerd voor passanten. Lange tijd waren deze passantenplaatsen zelfs gratis!

De Sneeker Jachthaven werd een pleisterplaats voor watersporters van buiten de stad. Rond Hardzeildag lag de haven soms zo vol dat er letterlijk geen schip meer in kon. De goede sfeer in de haven en haar hartelijke havenmeesters hebben zo in grote mate bijgedragen aan de populariteit van Sneek als watersportstad en aan het ontstaan van de Sneekweek.

De haven lag in 1910 nog aan de rand van de stad. Volgens sommigen lag zij zelfs te ver weg om haar ambities waar te kunnen maken. De belangstelling was echter zo groot dat er, tot tweemaal toe, nieuwe havenkolken werden gegraven. Het aantal schiphuizen groeide tot 90 waarmee de haven lange tijd de grootste overdekte jachthaven van Europa was.

De oorspronkelijke schiphuizen zijn inmiddels vervangen door bredere exemplaren om ook modernere schepen te kunnen herbergen. Het uiterlijk van de haven is daarbij echter grotendeels gelijk gebleven met als pronkstuk de pas gerestaureerde zeilsoos uit 1932. Deze haven aan de rand van het stadshart kent nog steeds een lange wachtlijst voor haar aandelen en schiphuizen. Plekken in de haven worden vaak gehuurd voor het leven en veel Sneker families zijn er mee opgegroeid.

In de tentoonstelling veel beeldmateriaal aangevuld met scheepsmodellen, archivalia en voorwerpen uit de haven. Hiernaast zijn er voorwerpen uit schepen of van families die een bijzondere band hebben met de haven.
 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend