Volksclub VV Sneek 100 jaar!

0

SNEEK – In het Friesch Dagblad een mooi artikel van de hand van Johan Vellinga over VV Sneek, vandaag precies 100 jaar oud.: Het is niet de oudste club uit Sneek, maar zonder meer wel de bekendste en meest succesvolle. VV Sneek (tegenwoordig VV Sneek Wit Zwart) wist in 1970 algeheel amateurkampioen te worden en kende door de jaren heen alleen maar een bestaan op het hoogste niveau.

Dit jaar bestaat de club – die streeft naar echte kameraadschap, aldus het logo – honderd jaar. Tijd om eens lekker achterom te kijken.

Johan Vellinga

Het jubileum wordt gevierd met de uitgifte van het boek Zwarte broek en witte trui, geschreven door Henk Doevendans, zoon van de illustere voorzitter Karst. De ondertitel Volksclub door de eeuw heen, geeft wel aan Sneek trots is op zijn roots. Want nog altijd is Sneek die volksclub zegt oud-speler Marten Feenstra, die de afgelopen drie jaar als voorzitter van de jubileumcommissie druk bezig is geweest met het verzamelen van zoveel mogelijk informatie en het organiseren van de festiviteiten.

Het viel Feenstra op dat er door de jaren niet veel veranderd is. ,,Hard werken en normaal doen”, is nog altijd het credo bij de club. ,,Niet hoog van de toren blazen. En dat zie je terug in het type voetbal dat hier altijd gespeeld werd. Een hoop strijd, niet altijd mooi, maar wel moeilijk te verslaan.” Illustere namen bij de club zijn Loet Boot, Bauke Batstra, Piet Jasper, Anno Abma en diens zoon Johan.

Omdat de arbeiderskinderen Piet van der Baan, Herman van der Horst en Sjoerd Jaasma in 1910 niet bij het toen nog elitaire LSC 1890 terecht konden, richtten ze een eigen club op. Sneek zag als Quick het levenslicht en speelde in het begin in roodblauwe tenues. Later ging de vereniging ook nog even als Rood-Blauw door het leven. In de FVB werd de ploeg achterelkaar kampioen van de tweede en de eerste klasse. Pas in 1922 veranderde de naam in Sneek en trad de club ook toe tot de NVB (later KNVB).

Tien jaar later promoveerden de Snekers naar de eerste klasse en sindsdien heeft de club altijd in de top van het amateurvoetbal gespeeld. Sneek baarde opzien toen het als eerste Nederlandse club een speler – André Roosenburg, die is aan komen waaien uit Delfzijl – zag vertrekken naar een Italiaanse profclub (Fiorentina). In de jaren vijftig staat Sneek ook voor de keus of de club het betaalde voetbal in wil, maar de leden zien dat niet zitten.

Het succesvolst is de club eind jaren zestig als de Friezen kampioen in de eerste klasse worden (1967) met een elftal met vooral Snekers. Drie jaar is het opnieuw raak en wordt Sneek zelfs algemeen landskampioen. In de jaren zeventig valt Sneek op door als eerste club in Nederland zijn naam te verbinden aan een sponsor (Hubert). Die periode duurt vijftien jaar lang waarin Sneek succesvolle jaren kent. Nog altijd is Hubert Sneek een begrip in het amateurvoetbal.

In een eeuw tijd heeft de club de nodige stormen doorstaan. In 1932 bijvoorbeeld, als kapelaan Mengelenberg erop aandringt dat de katholieke leden een eigen club oprichten (Wit Zwart Sneek), Zo geschiedt. Sneek is diverse malen verhuisd van locatie tot ze in 1937 neerstreek aan de Lemmerweg, waar de club als enige van weinigen een eigen veld had. Dat kwam goed uit toen de club rond de eeuwwisseling financieel kopje onder dreigde te gaan. De gemeente kocht de accommodatie en Sneek werd gered van de ondergang.

Eind 1965 lopen de polders rond Sneek vol en staat de accommodatie letterlijk onder water. Van december tot januari kan er niet gespeeld worden. De schade is 30.000 euro, maar dankzij de Vara-actie op de radio, Van harte, kan de club verder. En alsof het zo had moeten zijn, keert Wit Zwart Sneek in 2007 terug bij VV Sneek (via een fusie) en is alles weer bij het oude. ,,De cirkel is weer rond”, zegt Feenstra, die slechts één wens heeft. De prestaties van het eerste elftal mogen wel wat beter.

Het jubileumjaar wordt zaterdag afgesloten met een grote reünie. Om 19.00 uur begint de jubileumwedstrijd tussen oud-cracks van Sneek zo. en Sneek za.

via Friesch Dagblad.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend