Zorgen over vervoer op het Friese platteland

0

FRYSLÂN – Als er in de toekomst minder bussen gaan rijden zal voor 90% van de ritten een alternatief gevonden worden en 10% zal niet meer reizen. Het vervoer op het platteland, de zogenaamde Opstapper een vraagafhankelijk openbaar vervoervorm, zal dan vaker gebruikt gaan worden.

Op dit moment is De Opstapper voor 7.000 Friezen de enige mogelijkheid om vanuit hun huis met het openbaar vervoer te reizen. In 2009 heeft De Opstapper 9400 reizigers vervoerd. Anders dan gedacht gaat het hierbij niet alleen om schoolgaande jeugd, ouderen en mensen zonder auto. De gebruikers van De Opstapper zijn vooral tevreden over de klantvriendelijkheid en veiligheid. De Opstapper wordt het meest gebruikt voor een bezoek aan vrienden en familie. Het Rijk gaat de provincie in de toekomst minder geld geven voor het openbaar vervoer. Als de provincie dan zelf niet gaat investeren in het openbaar vervoer moet 45% van de busreizigers op het platteland een alternatief zoeken voor de bus. In 1 op de 6 gevallen kiezen reizigers dan voor De Opstapper. De overige reizen worden niet (10%) of op een andere manier (73%) gemaakt. De Opstapper zal dan 16x zoveel reizigers vervoeren dan nu. Het exploitatietekort op de Opstapper loopt dan op tot zo’n €3,2 mln. per jaar. In het onderzoek zijn meer dan 800 Friezen gevraagd over hun huidige en toekomstige vervoerbehoefte op het platteland.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend