Supermarkten Bolsward scoren in Eko- en fairtradetellingen

0

BOLSWARD – De Miljeu Wurkgroep Boalsert heeft in augustus 2010 de jaarlijkse Eko- en fairtradetelling bij de supermarkten Jumbo en Poeisz in Bolsward gedaan. Bijzonder is dat de telling dit jaar als maatschappelijk stage is gedaan door een leerling van het Marne-College.

De EKO-tellingen zijn een meerjaren-onderzoek waarbij het aanbod biologische en fairtrade producten van supermarktfilialen gemeten wordt. Met de tellingen stimuleren Milieudefensie en Solidaridad de supermarkten om het aanbod van biologische en verantwoorde producten te vergroten.
Biologische producten -herkenbaar aan diverse keurmerken – zijn met respect voor dier, natuur en milieu geproduceerd. De boer krijgt een eerlijke prijs en er wordt géén gebruik gemaakt van landbouwgif, kunstmest en gentech. Fairtrade producten zijn onder eerlijke voorwaarden gekocht in ontwikkelingslanden. Producenten kunnen daardoor investeren in kwaliteit en verbetering van leefomstandigheden.

Al tijdens de telling werd duidelijk dat er in 2010 in beide supermarkten een opgaande lijn is ingezet, een beeld dat overeenstemt met de landelijke tendens. Gemiddeld liggen er nu 90 biologische producten in de Nederlandse supermarkt: een stijging t.o.v. 2009 van maar liefst 15%. Het aanbod fairtrade producten in de Nederlandse supermarkten stijgt dit jaar van 15 naar 20 producten, een stijging van bijna 33%! Met 255 eko-producten -een stijging van 3% t.o.v. 2009- doet Jumbo Kooistra Bolsward het uitstekend. Landelijk nog niet in de toptien, maar in Friesland staat deze supermarkt wel op een prachtige tweede plaats. Wat betreft de fairtrade producten staat Jumbo Bolsward, met maar liefst 60 producten, in Friesland opnieuw op de 1ste plaats.

Had supermarkt Poeisz in Bolsward in 2009 nog 41 biologische producten, in 2010 waren dat er 56: een stijging van bijna 37%! Ook hier dus een uitstekend resultaat. Het aantal Fair-Trade producten is bij dit bedrijf in 2010 vrijwel gelijk gebleven. Opnieuw scoort Poeisz Bolsward van alle getelde Poeisz filialen in Friesland het hoogst en ook dat is een felicitatie waard.

Beide bedrijven laten hiermee, elk op hun eigen wijze, zien dat ze bezig zijn met een duurzame toekomst. Alle uitslagen en nader informatie vindt u op www.ekotellingen.nl
 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend