Levensgevaarlijke partydrug GHB rukt op

0

Het totale aantal gemelde vergiftigingen bij personen vanaf 13 jaar door de partydrugs GHB (gammahydroxyboterzuur) en GBL (gammabutyrolacton) is gestegen van 214 in 2008 naar 268 in 2009.

Dit meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een recent verschenen jaaroverzicht.

Bij ernstige vergiftigingen met GHB en GBL kunnen onder andere een comateuze slaaptoestand en onderdrukking van de ademhaling optreden, waarvoor behandeling in het ziekenhuis nodig is. Frequent gebruik van GHB of GBL kan bovendien leiden tot verslaving. Het NVIC wordt de laatste jaren steeds vaker geraadpleegd over patiënten die onthoudingsverschijnselen vertonen na het abrupt stoppen met het gebruik van deze middelen.

GBL wordt ook wel gebruikt als alternatief voor GHB. Het wordt in het lichaam omgezet in GHB en veroorzaakt dezelfde effecten als GHB. Onder andere via internet zijn preparaten verkrijgbaar die GBL bevatten. GBL komt ook voor in sommige schoonmaakmiddelen, het wordt gebruikt als industrieel oplosmiddel en het wordt toegepast in nagellak-, lijm- en verfverwijderingsmiddelen. De populariteit van GBL als partydrug lijkt toe te nemen. In 2009 ging 12% van de GHB en GBL-meldingen over GBL, terwijl dit in 2008 en 2007 nog slechts 5% was.

Het grote gevaar van deze drugs schuilt hem nog niet eens in de werking, alhoewel die ook zeer heftig kan zijn en oncontroleerbaar, maar in het feit dat ze met huis-,  tuin-  en keukenmiddelen thuis te vervaardigen zijn en daarmee een goedkope vervanger zijn voor veel andere (party) drugs. Maar al te vaak echter komt het voor dat er sprake is van verontreinigingen of verkeerde verhoudingen waardoor deze drugs veranderen in levensbedreigende gifstoffen.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend