Veelpleger Sneek nu maar eens aanpakken

0

LEEUWARDEN / SNEEK – Ondanks het bij hoog en laag volhouden van zijn onschuld bij een inbraak in neen woning in Bolsward waar zijn vingerafdrukken werden gevonden en het stelen van een fiets bij Albert Heijn, waarbij hij werd herkend , vond de officier van justitie dat er nu maar eens een eind moest komen aan de coulance van de maatschappij voor de 30-jarige verdachte uit Sneek.

Het betreft een veelpleger met een strafblad dat zich inmiddels laat lezen als het script van een soap (er komt geen einde aan). In het eerste geval, de insluiping waarbij de vingerafdrukken werden gevonden op de schuifpui, beweerde de verdachte dat hij op dat adres waarschijnlijk wel eens oud ijzer had opgehaald. Bij het tweede gevalletje echter, de diefstal van de fiets, had hij de pech dat hij werd herkend door een medewerker van de penitentiaire inrichting De Marwei in Leeuwarden, waar de Sneker een regelmatige gast is.

Eerder al had hij al eens Jeugd-tbs aan zijn broek gekregen. Nadat hij op de zogeheten Veelplegerslijst terecht was gekomen, besloten de instanties die de Sneker begeleidden hem nog een laatste kans te geven. Hij kreeg een huisje in Raerd, er werd een dagbesteding geregeld en er kwamen betalingsregelingen met de schuldeisers. 'Hij kreeg huisje, boompje beestje', aldus het OM. De verdachte had volgens het OM genoeg kansen heeft gehad.

Boelen wil daarom ook dat de rechtbank de ISD-maatregel oplegt, omdat eerdere straffen -de verdachte is al tien keer door een rechtbank veroordeeld- niet hebben geholpen. Dat zou betekenen dat de Sneker voor twee jaar onder de pannen is in een Inrichting voor Stelselmatige Daders. Hij zal daar onder een streng regime komen, waar hij allerlei trainingen en een behandeling zal moeten ondergaan. Voorwaarde daarvoor is dat een en ander op vrijwillige basis gebeurt en dat is nu juist wat de verdachte niet van plan is.

Hij vindt zelf dat hij niet genoeg kansen heeft gehad. Daar denkt de officier dus anders over. 'Er zijn geen alternatieven meer om gedragsverandering te bewerkstelligen', stelde Boelen. Hij vindt dat de rechtbank 350 euro smartengeld moet betalen aan de eigenares van de laptop. Raadsman Wierd Veenstra vindt dat zijn cliënt volledig moet worden vrijgesproken. Veenstra vond dat het bewijs veel te mager was. Uitspraak: 29 oktober.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend