Fake TV misleidt inbrekers

0

SNEEK – Aardige tip voo wanneer je met wintersportvakantie gaat en geen oog dicht doet omndat je constant het gevoel hebt dat er, terwijl jij op de lange latten staat, een onbverlaat door jouw huis rondsluipt. Is je ooit opgevallen hoe er een flikkerende gloed schijnt door de ramen van de buurman die televisie kijkt? Inbrekers zien hieraan dat er iemand thuis is, en zoeken verder naar een ander doelwit.

Maar vanaf vandaag zullen veel dieven misleid worden door een nieuw apparaat, de FakeTV (TM). Een FakeTV bootst de lichtopbrengst van een televisie na, waardoor het lijkt alsof iemand thuis tv zit te kijken. Een ingebouwde computer stuurt superfelle LED's aan om licht van verschillende intensiteit en kleur te produceren. Daarmee wordt een kamer verlicht net alsof er een echte televisie aan staat. De lichteffecten van echte televisie-programma's – scènewijzigingen, meedraaiende camera's, fade-outs, zappen, intensivering, bewegingen op het scherm, en nog veel meer – worden allemaal realistisch nagemaakt door een FakeTV.

FakeTV is bedacht door schrijver en uitvinder Blaine Readler. "Mijn vrouw en ik gingen 's avonds uit. Ik besloot om de tv aan te laten staan, zodat het leek alsof er nog iemand thuis was. Ik merkte op dat het zonde was om al die elektriciteit te verspillen, omdat de inbrekers het beeld niet eens konden zien, maar alleen de weerkaatsing op de muur. Die avond wilden mijn gedachten dit vraagstuk maar niet loslaten. Er moest een goedkope manier zijn om te simuleren hoe een televisie er van buitenaf uit ziet." Readler ging samenwerken met Hydreon Corporation om zijn idee uit te werken. Ze bestudeerden die flikkerende gloed in detail, en verzamelden veel gegevens met geavanceerde meetinstrumenten om precies te achterhalen wat voor variaties in intensiteit en kleur een echte televisie produceert.

Nieuwsprogramma's zijn bijvoorbeeld veel minder veranderlijk dan dramaseries, en reclames zijn nog dynamischer. Een opeenvolging van water-scènes kan zorgen voor een blauwachtige tint, en een spelshow is wel eens rood aangekleed, terwijl een stuk met veel actie kan knallen van de kleuren. Het resultaat: proefpersonen konden geen verschil zien tussen het licht van een prototype tv-simulator en van een echte televisie. Voor een potentiële inbreker is een televisie die aanstaat altijd een teleurstelling. Verreweg de meeste inbrekers proberen liever een huis dat verlaten lijkt. In tegenstelling tot licht van een lamp met een tijdschakelaar, verandert het licht van FakeTV voortdurend. Het komt heel levendig over.

FakeTV kost ongeveer 40 EUR.  Via Google kom je al snel op een aantal URL's in Nederland waar de Fake TV wordt aangeboden. Wij kwamen hem tegen voor € 39,95.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend