Sneek zet in op 1300 energiezuinige huizen

0

SNEEK – Sneek wil 1300 woningen energiezuinig maken. Ook de provincie Fryslân wil investeren in woningen die minder energie gebruiken. Dat levert lagere woonlasten en een behaaglijk huis op. En het is het goed voor het milieu. In de aanpak van het 1300 woningen-plan Sneek staat een energiebesparingscampagne centraal. De provincie Fryslân draagt € 200.000 bij.

De energiebesparingscampagne moet huiseigenaren uitdagen aan de slag te gaan met energie besparen. Gedeputeerde Konst is enthousiast over de plannen in Sneek. Hij ziet drie belangrijke redenen om energie te besparen in je eigen huis. “Investeren in isolatie, dubbel glas of een nieuwe CV-installatie loont. Het kan! Geef dus niet langer teveel geld uit aan je energierekening. En met deze maatregelen krijg je ook nog een hoger wooncomfort en lever je een positieve bijdrage aan het milieu.” De energiebesparingscampagne gaat op verschillende manieren huiseigenaren benaderen. Wat werkt wel en wat werkt niet. Aan het eind van het project is er een overzicht van succesvolle communicatiemiddelen.

Naast de provinciale bijdrage betalen de gemeente Sneek en marktpartijen betalen samen € 450.000. Samen met de provinciale bijdrage komt dit bedrag met een veelvoud ten goede aan de Friese economie. “Dit is goed voor de Friese installatie- en bouwbedrijven. Sneker huiseigenaren gaan ongeveer € 13 miljoen investeren in energiebesparende maatregelen,” zegt Hans Konst.

In het Sneker project is ook aandacht voor het ontzorgen van de huiseigenaar. Dat betekent één aanspreekpunt, de uitvoering van het werk zoveel mogelijk tegelijkertijd en hulp bij subsidieaanvragen. “We moeten het huiseigenaren makkelijk maken. Dat betekent zoveel mogelijk barrières wegnemen. Laat gemeentes en bedrijfsleven samen een aanbod doen aan huiseigenaren. De provincie ondersteunt die initiatieven graag. Voor iedere gemeente hebben we €10.000 beschikbaar om samen met het bedrijfsleven een lokale samenwerking te organiseren,” geeft Konst aan.

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend