De Vegetarische Slager daagt alle vleeseters uit

0

DEN HAAG – Uit testen met blind proeven kon niemand het verschil meer aangeven. De nieuwste generatie namaakvlees heeft dezelfde bite als echt vlees, dezelfde structuur, ja zelfs dezelfde smaak. En wie de blinddoek afdoet, ziet ook daarna het verschil tussen het echie en de nepper niet meer.

Vegetarisch slager Jaap Korteweg is maar wat trots op de resultaten van de eerste testpanels. Zijn winkel biedt een milieuvriendelijk alternatief voor echt vlees, dat een van de grootste problemen gaat vormen om de wereldbevolking van 9 miljard mensen te voeden. Sinds deze week te koop in zijn slagerij in Den Haag, op het Spui. Waar zijn vrouw Marianne Thieme van de Dierenpartij in de pauze van de Tweede Kamer even snel een broodjes shoarma kan komen eten.

Jaap Korteweg is van huis uit boer in West-Brabant. Spuiten met gif stond hem tegen en de varkenspest deed de deur dicht. Hij werd de eerste bioboer in zijn regio, niet ver van Breda. De publiciteit over Meatless in Goes bracht hem nog een stap verder. Dit bedrijf begon zoete lupine te kweken, een boon met een vezelstructuur die op vlees lijkt. Niet uiterlijk, reden waarom de brokjes Meatless meestal in een loempia of een kroket of in rookworsten verdwijnen. Of in de nieuwere Aziatische lekkernijen als dim sum en bakpao. Vooral met de yakitori, een gegrilde lupinespies met Japanse sojasaus, wordt de meest doorgewinterde vleeseter voor de gek gehouden.

Nieuwer is het vlees dat ook echt op vlees lijkt. Het is een nieuwe eiwitstructuur, gebaseerd op soja. Bekend bij vegetariërs is tofu, het witte blok dat niet-vegetariërs smakeloos vinden, zelfs na kruiden. Dat kan allemaal niet van het vlees worden gezegd dat Ojah maakt, een bedrijf uit Wageningen met grote plannen.

De winkel is dus nu open en loopt al meteen lekker. De prijzen zijn ietsje hoger in vergelijking met de kiloknallers in de supermarkt, maar het zijn dan ook specialiteiten. Ook te bestellen via de webwinkel.

via De Vegetarische Slager daagt alle vleeseters uit.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend