Is Sneek vriendelijk voor visueel gehandicapten

0

SNEEK – Neen, het gaat hier niet om een Stevie Wonder reünie in Sneek, noch om een gemeentelijke teamdag waarbij de deelnemers een gokje wagen door met een grote donkere bril op de Oude Oppenhuizerweg in de spits over te steken. Het gaat om een serieuze kwestie. Vandaag is het namelijk de Internationale Dag van de Witte Stok.

In het kader daarvan liep een groep visueel gehandicapten samen met PvdA wethouder Andries Ekhart en enige ambtenaren een route door de stad om in kaart te brengen in hoeverre Sneek toegankelijk is.

Toegankelijk wil in dit geval zeggen: zonder obstakels. De wandeling begon na een presentatie om 13.45 uur in restaurant De Daaldersplaats, tegenover het station. Onder leiding van een ergotherapeut loopt het gezelschap met donkere bril en ‘taststok' naar sportschool Fysio-Actief aan het Kleinzand.

Na afloop kwam er antwoord op de vraag hoe toegankelijk Sneek eigenlijk is. Zonder dat wij bij de slotevaluatie aanwezig zijn geweest, kennen we de uitslag al: Sneek is geen vriendelijke stad voor visueel gehandicapten. Alleen al op het Kleinzand, moeten mensen al twee à drie keer van de (smalle) stoep af en ook op de rest van de gevolgde route (onder andere Kattegrit) bevinden zich de nodige obstakels. Het centrum zelf (winkelstraten) moet een ramp zijn voor visueel gehandicapten. PvdA lijsttrekker voor Súdwest Fryslân, Andries Ekhart, vond het een uiterst interessante maar tegelijkertijd  enigszins beangstigende ervaring om vertrouwend op een taststok en omgevingslawaai je route te moeten vinden.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend