Bolsward derde in CO2-bomenwedstrijd 2010

0

HOUTEN – Bolsward is derde geworden in de landelijke CO2-Bomenwedstgrijd 2010. Deze prijs wordt toegekend aan de gemeente die in het kader van Boomfeestdag-2010 de meeste kg CO2 per inwoner vastlegt met het planten van bomen op die dag.

Cuijk werd eerste door het planten van 73 Populieren in het bebouwd gebied. Aan de hand van een voor Boomfeestdag ontwikkelde calculator is vastgesteld hoeveel kg CO2 deze bomen kunnen opnemen per inwoner tijdens het leven van die bomen. De gemeente Uden (Noord-Brabant) is dit jaar tweede geworden en de gemeente Bolsward (Friesland) derde. De prijs is een initiatief van Stichting Nationale Boomfeestdag.

De kinderen van de kleine gemeente Cuijk, met iets meer dan 24.000 inwoners, plantten alle 73 bomen in het bebouwd gebied. Vooral populieren leggen tijdens de groeifase heel veel kg CO2 vast. De bomen leggen bij leven (uitgaande van 30 jaar) in totaal 208.415 kg. CO2 vast. Omgerekend is dit per inwoner 9 kg CO2.

Uden (40.000 inwoners) valt al voor de derde keer in de prijzen; in 2008 heeft deze gemeente de CO2-Bomenprijs-2008 gedeeld met Bolsward: beiden legden 5 kg CO2 per inwoner vast en wonnen de tweede prijs. In 2009 won Uden wederom de tweede prijs met het planten van 1400 stuks boomplantsoen in haar buitengebied. Dit jaar heeft de gemeente 674 stuks boomplantsoen geplant in het buitengebied. De bomen leggen bij leven in totaal 216.784 kg vast, ofwel per Udenaar 5 kg CO2 en dus wederom goed voor een mooie tweede plaats.

Bolsward (bijna 10.000 inwoners) valt voor de tweede keer in de prijzen. in 2008 heeft deze gemeente de CO2-Bomenprijs-2008 gedeeld met Uden: beiden legden 5 kg CO2 per inwoner vast en wonnen de tweede prijs. Tijdens Boomfeestdag-2010 plantten de Bolwardse kinderen ruim 130 bomen, waarvan 66 Geboortebomen voor nieuwe wereldburgertjes (een eigen invulling van een Boomfeestactiviteit) en goed voor een derde prijs.

Stichting Nationale Boomfeestdag schat dat er sinds de start van de Boomfeestdag in 1957 al ruim 12 miljoen bomen zijn geplant, ofwel 2400 voetbalvelden. Daarmee is naar schatting 125 miljoen kilogram CO2 opgenomen. De prijsuitreiking gaat vooraf aan de 55-ste editie van de Nationale Boomfeestdag, die in 2011 op 23 maart wordt gehouden met als locatie voor de Nationale Viering: Venlo.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend