Nep Hindelooper Kamer echt een rijksmonument

0

SNEEK – Dat Jaques van den Oever, sinds 1972 eigenaar van het pand Oosterdijk 10 in Sneek, niet helemaal gelukkig is met de afwijzing van de gemeente van zijn verbouwingsplan van de vroegere Hindelooper Kamer en de motivatie van de gemeentedaarbij, moge duidelijk zijn uit de dichtgetimmerde ramen en het schoolbord met drie brieven daarop in zijn zij-etalage.

 

De oud-uitbater van het restaurant de Hindelooper Kamer komt tot die actie aldus de Leeuwarder Courant omdat de RACM, de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten heeft verklaard dat zijn pand juist door de nepverschijning (geen authentieke bedsteden en tegeltjes etc.) de status van Rijksmonument heeft gekregen.

 

 

De heer van den Oever refereert met zijn term 'nep'  aan bovenstaande email van de heer A. Blikman, inhoudelijk deskundig ambtenaar van de gemeente Sneek ten aanzien van monumentenzaken, die deze schreef aan een collega.  "De term 'nep-verschijning'  staat in de mail tussen aanhalingstekens ten teken dat die term niet letterlijk moet worden opgevat. Wat er mee bedoeld wordt, komt later in de mail ook duidelijk naar voren: dat er bepaalde elementen weliswaar niet authentiek zijn, maar dat de totale cultuurhistorische waarde van het pand hoog is. Kijk bijvoorbeeld naar het Julianapark; ook niet origineel (dus 'nep-elementen'), maar wel Rijksmonument. In die context moet dit geval ook worden bekeken" vertelt Blikman.

"Een pand wordt overigens niet zomaar Rijksmonument" aldus de heer Blikman."Dat gebeurt op basis van cultuurhistorische, monumentale, architectonische, streekgebonden of ruimtelijke argumenten".

"Of de eigenaar wiens pand tot Rijksmonument wordt verklaard dat kan weigeren? Ja zeker kan dat. Maar dat is blijkbaar niet aan de orde geweest, want de heer Van den Oever was in 1972 al eigenaar van het pand Oosterdijk 10".

"We proberen als gemeente en Monumentendienst met de heer Van den Oever mee te denken" aldus de heer Blikman, "door niet alleen aan te geven wat niet mag maar tegelijkertijd openingen te zoeken naar wat wel kan. Maar het zal duidelijk zijn  dat er in dat pand geen Trekpleister of Kruitvat past. We zijn in gesprek, maar sommige dingen hebben hun tijd nodig".

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend