De Wieren Sneek bouwt vogelvriendelijk

0

SNEEK – Maandag 11 oktober klom de heer Henk Heikema van der Kloet, directeur van Woningstichting De Wieren, op de bouwsteigers bij het energiegebouw in de Noorderhoek in Sneek. Hij metselde de laatste nestkasten voor gierzwaluwen in het gebouw.

In het energiegebouw komt een plek voor broedende gierzwaluwen en huismussen. Door sloop en renovatie verdwijnen er steeds meer bestaande broedplaatsen voor de gierzwaluw. Vogels hebben het moeilijk in de steden omdat er in nieuwbouw geen mogelijkheden tot nestelen meer zijn. De populatie van de huismus is de laatste jaren gedaald met 50 procent.

Woningstichting de Wieren draagt een steentje bij om deze vogels een nieuwe plek te bieden. In het gebouw aan de Jancko Douwamastraat worden zes duurzame neststenen in het metselwerk opgenomen. Daarnaast wordt er ook nog aandacht besteed aan de broedende huismus. In het gebouw worden vides onder de goten aangebracht waar de huismus kan broeden. De vide zorgt ervoor dat mussen zich kunnen nestelen onder de dakgoot, zonder dat ze verder in het huis kunnen komen en isolatiemateriaal beschadigen.

Tijdens de verbouw van hotel Ozinga werd Woningstichting de Wieren al eens door de Vogelwacht getipt over het plaatsen van nestkasten. Dit positieve initiatief heeft de Wieren doorgevoerd in het plaatsen van tien nestkasten in de Scherhemstraat in 2007. En nu in het energiegebouw in de Noorderhoek.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend