Verwendag voor mantelzorgers in Sneek succes

0

SNEEK – Op 2 oktober organiseerden de acht gemeenten van Zuidwest Friesland een verwendag voor mantelzorgers. Bij de ROC Friese Poort in Sneek werden de 160 mantelzorgers in het zonnetje gezet en konden zij deelnemen aan allerlei workshops en een informatiemarkt bezoeken.

De gemeenten wilden met het organiseren van deze dag, waar mantelzorgers zelf konden ontspannen, hun waardering uitspreken voor het werk van de mantelzorgers. Mantelzorgers geven vaak lange tijd meer dan de ‘gewone' zorg aan iemand in hun directe omgeving en zijn belangrijk in onze samenleving. Zij vinden het geven van de zorg meestal ‘vanzelfsprekend', maar de taak kan soms toch zwaar zijn.

In de bloemen gezet

Na de opening door wethouder Sietske Kanselaar-Rinzema van de gemeente Wymbrits, heeft zij samen met de andere wethouders acht boeketten bloemen overhandigd aan acht mantelzorgers die symbool staan voor de mantelzorg in de verschillende gemeenten. Daarna konden de mantelzorgers de informatiemarkt bezoeken. Op deze markt waren stands van Wmo, Stipepunt (Timpaan), Thuishotel, Apetito, Samen verder en Stand-by daar konden mantelzorgers terecht voor informatie over ‘oppas', maaltijden en andere vormen van ondersteuning.

Verwennerij

Daarnaast was het een middag vol ontspanning en verwennerij met creatieve, persoonlijke, muzikale en verzorgende workshop. Van een workshop werken met was, een training in balans zijn, een les djembé tot een bezoek aan de manicure. Mevrouw J. van der Werf uit Bolsward bezocht samen met haar man de verwendag. "Een goed initiatief van de gemeenten. We hebben veel informatie gevonden bij de diverse stands en we hebben zojuist de workshop Vriendschap en Geheugentraining gevolgd. Straks gaan we nog wat creatiefs doen."

Stipepunten

In Zuidwest Friesland hebben ruim 6000 mensen zo'n intensieve zorgtaak. Dit varieert van een helpende hand in de huishouding of boodschappen doen tot volledige verzorging of begeleiding, 24 uur per dag. In 2009 zijn de acht gemeenten in Zuidwesthoek Friesland begonnen om deze groep meer structurele ondersteuning te bieden. Zo zijn er in samenwerking met Timpaan Welzijn in de Zuidwest gemeenten Stipepunten ingericht. De Stipepunten bieden ook ondersteuning voor de ‘vrijwillige inzet'. Zo geven zij een overzicht van vrijwilligerswerk, kun je er terecht voor respijtzorg en hulp bij vervoer. Kijk voor de adressen en telefoonnummers van de Stipepunten op http://www.stipepunt.nl/.

via Gemeente Sneek – Verwendag voor mantelzorgers groot succes.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend