Streven naar 3000 elektrische boten in Friesland in 2015

0

LEEUWARDEN – Elektrisch varen is een kansrijke ontwikkeling voor watertoeristisch Fryslân. Het levert extra werk en dus banen in de jachtbouwsector op waar nieuwe elektrische boten worden gebouwd en ‘fossiele’ boten omgebouwd. En het draagt bij aan schone Friese meren.

Wie met een elektrische boot vaart, ervaart eens te meer de rust, ruimte en vrijheid die de meren bieden. Fryslân is de ideale proeftuin voor elektrisch varen en daarom stelt de provincie Fryslân € 400.000 beschikbaar.

Fryslân is ook landelijk de watersportprovincie bij uitstek. Ruim een kwart van alle Nederlandse watersportbedrijven zit in Fryslân met ruim 300 watersportbedrijven. Gedeputeerde Jannewietske de Vries ziet kansen voor Fryslân. “Elektrisch varen staat nog in de kinderschoenen. We zetten in op kennisontwikkeling en innovatie. Samen met Friese bedrijven, de Stifting Elektrysk Farre Fryslân en de onderwijsinstellingen kunnen we koploper worden voor elektrisch varen.”

In 2015 moeten er 3000 elektrisch aangedreven boten varen in Fryslân. En zijn er minimaal 200 oplaadpunten. “Elektrisch varen betekent minder uitstoot. Zo houden we onze meren en
lucht schoon. Natuurlijk doen we dat met groene stroom,” geeft gedeputeerde De Vries aan. Bovendien kunnen particulieren en bedrijven subsidie aanvragen tot en met 13 augustus 2011. De subsidie is voor het installeren van een hybride of elektrische motor in een nieuwe boot. Ook het vervangen van een verbrandingsmotor door een elektrische motor komt in aanmerking.

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend