Antonius Ziekenhuis Sneek revalideert op het water

0

hartrevalidatie-antonius-ziekenhuisSNEEK – Op vrijdag 24 september start het Antonius Ziekenhuis met een nieuwe manier van hartrevalideren: revalideren door te zeilen. Het Antonius Ziekenhuis in Sneek begeleidt jaarlijks enkele honderden patiëntenom na zwaardere hartklachten terug te keren naar het dagelijkse leven.


Dit gebeurt veelal via een intensief hartrevalidatieprogramma van zo’n zes weken, waarbij de nodige tijd wordt gespendeerd in de oefenzaal van het ziekenhuis. Patiënten moeten weer vertrouwen krijgen in hun lichamelijk functioneren. In andere gevallen is het niet zozeer een kwestie van opbouwen van vertrouwen, maar gaat het om het aanpassen van de levensstijl.

Hartfalen is in veel gevallen namelijk het gevolg van slechte leefgewoontes: overmatig drinken, eten, weinig slapen en weinig bewegen.De fysiotherapeuten van het Antonius komen nu met een nieuwe manier om patiënten het vertrouwen in eigen lichaam terug te laten krijgen: revalideren door te zeilen. 14 hartpatiënten hebben zich opgegeven voor deze manier van revalideren, en doen op vrijwillige basis mee.

Brechtus Engelsma, Hoofd Revalidatie, Reumatologie en Paramedische Diensten van het Antonius: je moet deze zeilactiviteit zeker niet zien als een soort ultieme proef voor de patiënt. Het is een andere manier van revalideren, in de natuur, op een ontspannen, maar tegelijkertijd ook wel weer inspannende manier. We doen dit als proef. Op basis van deze zeilmiddag gaan we kijken of we dit vaker gaan doen.

Het nieuwe initiatief sluit naadloos aan bij het Antonius Ziekenhuis als het Watersport Ziekenhuis van Nederland. Door te komen met bijvoorbeeld de Ambulanceboot en het alarmeringssysteem Geo Medic wil het ziekenhuis de zorgen veiligheid op het water verbeteren. Nu is water opnieuw een belangrijk element.

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend