Kostbare zilveren roskam in IJlst onder de hamer

0

zilveren-roskamIJLST – Een kostbare antieke zilveren roskam uit de achttiende eeuw gaat op 11 oktober bij veilinghuis Ald Fryslân in IJlst onder de hamer. Volgens veilingmeester Machiel Dijkstra gaat het om ,,unica die vrijwel nooit op de markt komen”.

Er zijn volgens de IJlster veilingmeester


in heel Nederland maar drie antieke, zilveren roskammen bekend, waarvan twee in een museum liggen. Ook de aangeboden kam lag de afgelopen tien jaar in bruikleen in een museum, in de Bolswarder oudheidkamer.

De zilveren roskam wordt nu aangeboden door een Friese particulier die anoniem wil blijven. Het kleinood werd destijds door de gemeente Bolsward als prijs ter beschikking gesteld ter bevordering van de roskammerij en de koehandel in de Friese stad.

De zilveren kam is in 1790 gemaakt door Djurre Westerbaan en wordt door veilingmeester Dijkstra nu getaxeerd op veertienduizend tot achttienduizend euro. (foto Veilinghuis Ald Fryslân)

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend